Barcelona

Барселона
Canaan - CC BY-SA 4.0 Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 Enfo - CC BY-SA 3.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Tim Lloyd from Chester, England - CC BY 2.0 Baikonur - CC BY-SA 3.0 Pere López - CC BY-SA 3.0 Enfo - CC BY-SA 3.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 Petergm_official - CC BY-SA 4.0 Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 thierrytutin - CC BY 2.0 Mirkaah - CC BY-SA 3.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Enfo - CC BY-SA 3.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Bert Kaufmann from Roermond, Netherlands - CC BY-SA 2.0 Enfo - CC BY-SA 3.0 es Espencat - CC BY-SA 3.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Ralf Roletschek - GFDL 1.2 Pere Ramon - CC BY-SA 3.0 Enric - CC BY-SA 4.0 Enfo - CC BY-SA 3.0 Canaan - CC BY-SA 4.0 thierrytutin - CC BY 2.0 Enric - CC BY-SA 4.0 Jun Seita - CC BY 2.0 Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 default Kippelboy - CC BY-SA 3.0 Thomas Ledl - CC BY-SA 4.0 Canaan - CC BY-SA 4.0 Bewahrerderwerte - CC BY-SA 4.0 Cementiris de Barcelona, S.A. - Attribution David.gaya - CC BY-SA 2.5 Mikipons - CC BY-SA 3.0 es Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 Oh-Barcelona.com from Barcelona, Spain - CC BY 2.0 Manuel pino - CC BY-SA 3.0 Bernard Gagnon - CC BY-SA 3.0 Txllxt TxllxT - CC BY-SA 4.0 Jorge Láscar from Australia - CC BY 2.0 Txllxt TxllxT - CC BY-SA 4.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Didier Descouens - CC BY-SA 4.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 ChristianSchd, Xavier Badia Castellà, Amadalvarez, Balou46 - CC BY-SA 3.0 Enfo - CC BY-SA 3.0 Txllxt TxllxT - CC BY-SA 4.0 Jun Seita - CC BY 2.0 David.gaya - CC BY-SA 2.5 No images

Context of Барселона

Барселона (каталонски и шпански: Barcelona) — главен и најнаселен град во Автономната заедница Каталонија и втор по големина град во Шпанија со население од 1.615 908 жители во 2008 година. Барселона е единаесетта по ред најнаселена општина во Европската Унија и шеста најгусто населена урбана област во Европската Унија по Париз, Лондон, Областа Рур, Мадрид и Милано со население од 4.185 000. 4. 9 милиони жители живеат во метрополитскиот дел на Барселона. Ареа Метрополитана Барселона (АМБ) е составена од соседни градови и општини со население од 3.186 461 на простор од 636 км2 (со густина на населеност 5010 жители на км2).

Таа се наоѓа на средоземниот брег (41°23′N 2°11′E) во устието на реките Џубрегат и Базос, а на запад се граничи со гребенот Сера де Колсерола ( 512 м/ 1680 стапки).

Барселона е признаена...Read more

Барселона (каталонски и шпански: Barcelona) — главен и најнаселен град во Автономната заедница Каталонија и втор по големина град во Шпанија со население од 1.615 908 жители во 2008 година. Барселона е единаесетта по ред најнаселена општина во Европската Унија и шеста најгусто населена урбана област во Европската Унија по Париз, Лондон, Областа Рур, Мадрид и Милано со население од 4.185 000. 4. 9 милиони жители живеат во метрополитскиот дел на Барселона. Ареа Метрополитана Барселона (АМБ) е составена од соседни градови и општини со население од 3.186 461 на простор од 636 км2 (со густина на населеност 5010 жители на км2).

Таа се наоѓа на средоземниот брег (41°23′N 2°11′E) во устието на реките Џубрегат и Базос, а на запад се граничи со гребенот Сера де Колсерола ( 512 м/ 1680 стапки).

Барселона е признаена за глобален град поради нејзината голема улога во финансиите, трговијата, медиумите, забавата, уметностите и меѓународната трговија. Барселона е главен економски центар со едно од најзначајните средоземни пристаништа, додека пак Меѓународниот Аеродром Барселона е втор по големина после Аеродромот Барахас во Мадрид. Основан како римски град, Барселона станала главен град на грофовите од Барселона. По спојувањето со Кралството Арагон, таа станала еден од најзначајните градови во него. И покрај тоа што честопати била освојувана во историјата, денес Барселона е значаен културен центар и главно туристичко одредиште со богато културно наследство. Особено добро познати се архитектонските дела на Антони Гауди и Луис Доменак Монтанер чии дела денес се под заштита на УНЕСКО. Од неодамна градот стана познат по Летните олимписки игри од 1992 година. Седиштето на Сојузот на средоземните краушта е сместено во Барселона.

Како главен град на Каталонија, во Барселона се наоѓа седиштето на Каталонската влада, позната како Генералитат де Каталунја. Доста важни институции се и извршната власт, парламентот и Врховниот Суд на Каталонија. Градот е исто така домаќин на „Барселонес комарса“.

112 things to do in Барселона

Top 19 essentials in Барселона

Other 93 things to do in Барселона

Phrasebook

Здраво
Hola
Светот
Món
Здраво свету
Hola món
Ви благодарам
Gràcies
Збогум
Adéu
Да
бр
No
Како си?
Com estàs?
Фино, благодарам
Bé gràcies
Колку е?
Quant costa?
Нула
Zero
Еден
Un

Where can you sleep near Барселона ?

Booking.com
480.039 visits in total, 9.173 Points of interest, 404 Destinations, 253 visits today.