Països Catalans

Каталонски Земји
Patrick Subotkiewiez from BAZIEGE, FRANCE - CC BY 2.0 Juan vi joan - CC BY-SA 4.0 Andrés Nieto Porras from Palma de Mallorca, España - CC BY-SA 2.0 Andrés Nieto Porras from Palma de Mallorca, España - CC BY-SA 2.0 Andrés Nieto Porras from Palma de Mallorca, España - CC BY-SA 2.0 Felivet - Public domain JosebaEder - CC BY-SA 4.0 Doblecaña - CC BY-SA 4.0 Coentor - CC BY-SA 4.0 Jun Seita - CC BY 2.0 Abel Cerezuela Sanjulián - CC BY-SA 4.0 citykane from España - CC BY 2.0 Crastino - CC BY-SA 3.0 Fugi-bis - CC BY-SA 3.0 Kippelboy - CC BY-SA 3.0 Fugi-bis - CC BY-SA 3.0 Vl41175 at English Wikibooks - Public domain Enfo - CC BY-SA 3.0 es Fernando Pascullo - CC BY-SA 4.0 mayodel68 - Public domain Visentico - CC BY-SA 2.0 Breosuncinsoro - CC BY-SA 4.0 Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona - CC BY-SA 3.0 Friedrich Haag - CC BY-SA 4.0 SBA73 from Sabadell, Catalunya - CC BY-SA 2.0 Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 Sönke Biehl from Deutschland - CC BY-SA 2.0 Vicent Plus - CC BY-SA 3.0 es Maria planas aulet - CC BY-SA 3.0 Clemens Schmillen - CC BY-SA 4.0 - Public domain Andrew Bone from Weymouth, England - CC BY 2.0 Castellbo - CC BY-SA 4.0 Jorge Franganillo - CC BY 2.0 Consorci de les vies verdes Vverdes - CC BY-SA 4.0 Millars - CC BY-SA 3.0 es Manuel pino - CC BY-SA 3.0 Kriegerkalle - Public domain - Public domain Miquel Colomer Planagumà from BARCELONA, España - CC BY-SA 2.0 Coentor - CC BY-SA 4.0 Enric - CC BY-SA 4.0 Osamores - CC BY-SA 3.0 Enfo - CC BY-SA 3.0 Mirkaah - CC BY-SA 3.0 Manel Zaera - CC BY-SA 2.0 Andrés Nieto Porras - CC BY-SA 2.0 No images

Context of Каталонски Земји

Каталонски Земји (каталонски: Els Països Catalans) — територии каде што каталонскиот јазик или некаков негов вид се зборува. Во нив се вбројуваат шпанските региони Каталонија, Валенсија, Балеарските Острови и делови од Арагон и Мурсија, како и областа Русијон во Франција, места во Кнежевството Андора и градот Алгеро во Сардинија (Италија). Во контекст на каталонскиот национализам, терминот понекогаш се користи на поограничен начин за да се однесува само на Каталонија, Валенсија и Балеарските Острови. Каталонските Земји не наликуваат со ниту една сегашна или мината политичка или административна единица, иако најголем дел од областите припаѓале на Арагонската Круна во средниот век. Делови од Валенсија (шпански) и Каталонија (окситански) не зборуваат на каталонски јазик.

Каталонските Земји се наоѓаат во центарот на културни и политички проекти од крајот на 19 век. Нивната главна културна димензија станала сè повеќе политички обвинета на крајо...Read more

Каталонски Земји (каталонски: Els Països Catalans) — територии каде што каталонскиот јазик или некаков негов вид се зборува. Во нив се вбројуваат шпанските региони Каталонија, Валенсија, Балеарските Острови и делови од Арагон и Мурсија, како и областа Русијон во Франција, места во Кнежевството Андора и градот Алгеро во Сардинија (Италија). Во контекст на каталонскиот национализам, терминот понекогаш се користи на поограничен начин за да се однесува само на Каталонија, Валенсија и Балеарските Острови. Каталонските Земји не наликуваат со ниту една сегашна или мината политичка или административна единица, иако најголем дел од областите припаѓале на Арагонската Круна во средниот век. Делови од Валенсија (шпански) и Каталонија (окситански) не зборуваат на каталонски јазик.

Каталонските Земји се наоѓаат во центарот на културни и политички проекти од крајот на 19 век. Нивната главна културна димензија станала сè повеќе политички обвинета на крајот на 1960-тите и во почетокот на 1970-тите, кога Франкоизмот почнал да умира во Шпанија, и она што било културен термин ограничен за познавачите на каталонската филологија станало проблематика во периодот на шпанската транзиција во демократија, особено во Валенсија во текот на 1980-тите. Дел од современите лингвистички и културни проекти се Институтот Рамон Љуљ и Фондацијата Рамон Љуљ, кои ги водат владите на Балеарските Острови, Каталонија и Андора, Генералниот совет на Источните Пиренеи, градскиот совет на Алгеро и мрежата на градови во Валенсија. Политички, овој концепт вклучува паннационалистички проект за обединување на териториите на Шпанија и Франција, кои зборуваат каталонски, често во контекст на независноста на Каталонија. Политичкиот проект не ужива широка поддршка, особено надвор од Каталонија, каде што се смета за израз на каталонски експанзионизам. Терминот Каталонски Земји сам по себе е контроверзен, а валенциските националисти избегнуваат да го користат.

Phrasebook

Здраво
Hola
Светот
Món
Здраво свету
Hola món
Ви благодарам
Gràcies
Збогум
Adéu
Да
бр
No
Како си?
Com estàs?
Фино, благодарам
Bé gràcies
Колку е?
Quant costa?
Нула
Zero
Еден
Un

Where can you sleep near Каталонски Земји ?

Booking.com
481.834 visits in total, 9.174 Points of interest, 404 Destinations, 188 visits today.