Portugal

Portugalia
Jose A. - CC BY 2.0 Marcel Roblin - CC BY-SA 4.0 Dicklyon - CC BY-SA 4.0 Singa Hitam - CC BY 2.0 Sergio - CC BY 2.0 Sandra Vallaure from Seville, Spain - CC BY 2.0 Bengt Nyman - CC BY 2.0 de:Benutzer:H Evertz (Horst Evertz) - CC BY-SA 3.0 Flávio de Souza - Public domain xiquinhosilva from Cacau - CC BY 2.0 Steven Fruitsmaak - CC BY-SA 3.0 Ingo Mehling - CC BY-SA 3.0 Peter K Burian - CC BY 4.0 Fernando Jose Cantele - CC BY-SA 4.0 David Galán - CC BY-SA 4.0 Vitor Oliveira from Torres Vedras, PORTUGAL - CC BY-SA 2.0 Manuel Silveira - CC BY-SA 4.0 Patrick Nouhailler from Genève, Suisse - CC BY-SA 2.0 Rafael Marques from Espinho - Aveiro, Portugal - CC BY 2.0 JPoiarez - CC BY-SA 4.0 Rosino - CC BY-SA 2.0 Javier Habladorcito from Gijón, Spain - CC BY 2.0 Fernando Jose Cantele - CC BY-SA 4.0 Alvesgaspar - CC BY-SA 4.0 Elemaki - CC BY 3.0 Vitor Oliveira from Torres Vedras, PORTUGAL - CC BY 2.0 sanjorgepinho - CC BY-SA 4.0 Thomas from Vienna, Austria - CC BY 2.0 Fernando Jose Cantele - CC BY-SA 4.0 Mister No - CC BY 3.0 Paolo Querci - CC BY-SA 3.0 Alexander Kozyrev - Public domain Luca Nebuloni from Milan, Italy - CC BY 2.0 Tobias Scheck from Chemnitz - CC BY 2.0 Duca696 - CC BY-SA 3.0 Duca696 - CC BY-SA 3.0 Fernando Jose Cantele - CC BY-SA 4.0 Threeohsix - CC BY-SA 4.0 Elisa.rolle - CC BY-SA 4.0 larahcv - CC0 Andreas Trepte - CC BY-SA 2.5 Marco Varisco from Albany, New York, USA - CC BY-SA 2.0 Dicklyon - CC BY-SA 4.0 Marian78ro - CC BY-SA 4.0 Nicotappero - CC BY-SA 4.0 Jean-Michel Brunet - CC BY 2.0 Rosino - CC BY-SA 2.0 Mathieu Marquer from Paris, FRANCE - CC BY-SA 2.0 Monitotxi from Barcelona, Spain - CC BY-SA 2.0 No images

Context of Portugalia

Republika Portugeze apo Portugalia (Portugalisht: República Portuguesa) është shtet i ndodhur në pjesën jug-perëndimore të Evropës, me dalje në Oqeanin Atlantik. Portugalia kufizohet në perëndim dhe jug nga Oqeani Atlantik dhe në lindje dhe veri nga Spanja. Në përbërje të shtetit Portugez hyjnë edhe disa ishuj në Oqeanin Atlantik, si: ishujt e Açores dhe Madajra.

Kryeqytet i Portugalisë është Lisbona.

Vendi në të cilën është krijuar kjo republikë, ka pasur një lulëzim konstant po thuaj gjatë 3100 viteve të dominimit të perandorive dhe kulturave të ndryshme që nga iberianët, tartesonët, keltët, fenikasit, kartagjenasit, grekët, romakët, fiset gjermane dhe murishtë. Të gjitha kulturat e këtyre perandorive, mbretërive e popujve të njohur, kanë lënë gjurmë në këtë vend.

Vetë emri i Republikës "Portugali" duket se vjen nga vendi i lashtë sipas emrit romak "Portus Cale", që mendohet të jetë një fjalë e kombinuar latino-greke ...Lexo akoma

Republika Portugeze apo Portugalia (Portugalisht: República Portuguesa) është shtet i ndodhur në pjesën jug-perëndimore të Evropës, me dalje në Oqeanin Atlantik. Portugalia kufizohet në perëndim dhe jug nga Oqeani Atlantik dhe në lindje dhe veri nga Spanja. Në përbërje të shtetit Portugez hyjnë edhe disa ishuj në Oqeanin Atlantik, si: ishujt e Açores dhe Madajra.

Kryeqytet i Portugalisë është Lisbona.

Vendi në të cilën është krijuar kjo republikë, ka pasur një lulëzim konstant po thuaj gjatë 3100 viteve të dominimit të perandorive dhe kulturave të ndryshme që nga iberianët, tartesonët, keltët, fenikasit, kartagjenasit, grekët, romakët, fiset gjermane dhe murishtë. Të gjitha kulturat e këtyre perandorive, mbretërive e popujve të njohur, kanë lënë gjurmë në këtë vend.

Vetë emri i Republikës "Portugali" duket se vjen nga vendi i lashtë sipas emrit romak "Portus Cale", që mendohet të jetë një fjalë e kombinuar latino-greke me kuptimin "Porti i bukur" apo ndonjë kombinacion i fjalëve të popujve të tjerë që kanë lënë gjurmë në bërthamën e perandorisë më të njohur në shekullin e XV dhe të XVI, që shtrihej nga Brazili deri te India.

More about Portugalia

Basic information
 • Currency Euro
 • Native name Portugal
 • Calling code +351
 • Internet domain .pt
 • Mains voltage 230V/50Hz
 • Democracy index 7.9
Population, Area & Driving side
 • Population 8857716
 • Area 92225
 • Driving side right
Kronollogjia
 • Historia e hapësirës që zë sot Portugalia, është e ngjashme me atë të Evropës jug-perëndimore. Gjatë luftërave kundër arabëve, veçohen disa figura si Ferdinati i I-të i Kastielës. Rreth viteve 1300-1400 vije deri tek shpallja e mbretërisë mbretërisë që sundon për disa gjenerata e njohur si dinastia Aviz. Pas disa konflikteve mbretërore, martesave me princa e mbretër spanjoll rreth viteve 1650-1660 vendoset dinastia e quajtur Dinastia Bragança. Më 31 gusht 1911 nxirret kushtetuta e republikës, me të cilën merr fund sundimi monarkë dhe vije deri tek ndarja e kishës nga shteti. Në qershor 1927, gjenerali M. De Oliveita Gomes da Costa merr sundimin dhe vendosë diktaturën e tij.

  Gjatë luftës së dytë botërore ishte neutrale dhe më 1949 pason anëtarësimi në NATO dhe lëshimi për ShBA i bazës në Azoren. Më 1955 anëtarësohet në Kombet e bashkuara, ndërsa më 1979 fillon bisedimet me Bashkimin Evropian.

  Në politiken e jashtme tenton të mbrojë pronat e kohës së kolonive të cilat që nga 1951 zyrtarisht thirren provincat e jashtme. Suksei që vlenë të përmendet në këtë drejtim është ai në Timorin lindor.

Phrasebook

Përshëndetje
Olá
Botë
Mundo
Përshendetje Botë
Olá Mundo
Faleminderit
obrigada
Mirupafshim
Adeus
po
Sim
Nr
Não
Si jeni?
Como você está?
Mire faleminderit
Tudo bem, obrigado
Sa kushton?
Quanto isso custa?
Zero
Zero
Një
Um

Where can you sleep near Portugalia ?

Booking.com
480.345 visits in total, 9.173 Points of interest, 404 Destinations, 201 visits today.