Context sobre Arpitània

Arpitània ( ? i  escolteu-ne la pronunciació en arpità) (en arpità Arpitania, Arpetania) és el territori de la llengua francoprovençal o llengua arpitana. És una regió cultural (principalment lingüística) en el sector occidental dels Alps.

En l'actualitat Arpitània es troba repartida entre tres estats: França, Suïssa i Itàlia. Pel sud limiten amb Occitània i les Vallades Occitanes del Piemont.

El topònim "Arpitània" deriva de la paraula Arpes, el nom dels Alps en arpità.

Més sobre Arpitània

Història
  • Històricament la regió lingüístico-cultural d'Arpitània o francoprovençal existeix fàcticament des de l'edat mitjana, ja entre els segles vii i ix és acreditable la presència d'un conjunt lingüístic francoprovençal, delimitat al nord-est i a l'est per la dita llengua d'oïl -precedent de l'actual francès- i al sud per la dita llengua d'oc, és a dir l'occità; al nord-est es va donar l'influx dels dialectes alamànics i a l'est l'influx de les llengües italianes del grup piemontès i llombard.

    Amb el desenvolupament del poderós estat-nació francès durant l'edat moderna l'influx de l'idioma francès es va fer intens en la regió, especialment a les seves àrees urbanes (la presència espanyola en el Franc Comtat no sembla haver estat significativa i tampoc ha estat molt significatiu l'influx de l'italià en els dominis arpitans de la Casa de Savoia per més que el nucli d'aquesta casa dinàstica s'hagi trobat en el centre d'Arpitània formant part del Ducat de Savoia).

    D'altra banda, el topònim Arpitània és de data recent; en els '70 del segle xx el valldostà Jozé Harrieta [Joseph Henriet] encunya la paraula Harpitanya per a referir-se als territoris situats entorn del Mont Blanc i la conca alta del Roine (Rôno), per a aquesta època el terme és associat a un petit partit polític -actiu principalment en la zona italiana- cridat Mouvement Harpitany; després reapareix en la Suïssa Romanda, la Savoia i el Franc Comtat gràcies al professor Xavier Gouvert, ja escrit Arpitanya i després Arpitania i desproveït de connotacions polítiques de caràcter partidari o facciós, sinó amb l'actual significat principalment cultural i geogràfic.

    És de notar que al llarg del segle xx la llengua francoprovençal (o arpità) ha reculat molt en el nombre dels seus parlants davant el francès normatiu i -un poc en menor grau- l'italià normatiu, mentre que encara no s'ha establert una llengua arpitana o francoprovençal normativa consensuada en els diversos territoris corresponents a l'Arpitània, per altra banda entre la zona de Roanne i Mâcon o -en arpitan- Mâconês- existeix una zona lingüística qualificada de transicional entre el francès i l'arpità, aquesta zona és dita Francisca o afrancesada (en francès: francisée).

On puc dormir a prop de Arpitània ?

Booking.com
505.368 visites en total, 9.227 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 281 visites avui.