Parc Samà

El Parc Samà és un jardí botànic privat que es troba al Baix Camp, en el terme municipal de Cambrils, a tocar del de Montbrió del Camp, a 85 m sobre el nivell del mar i a 5 km de la costa mediterrània. La seva superfície és de 14 hectàrees. És un conjunt exemplar d'eclecticisme romàntic català, de regust colonial, de la darreria del segle xix, barreja de jardí botànic i zoològic i de bosc autòcton, ocupa un terreny planer de 13,52 ha, entre camps d'avellaners, al sector N del terme municipal de Cambrils. Ha estat declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, en la categoria de Jardí Històric.

El Parc va ser construït i promogut per Salvador Samà i Torrens (1861-1933), marquès de Marianao, hereu d'una família catalana establerta a Cuba que s'havia enriquit gràcies al tràfic d'esclaus. Es promogué per encerclar un sumptuós edifici que havia de reemplaçar la petita masia que existia aleshores.[1] Llevat del palau, la resta del conjunt (jardins, l'estany, els brolladors, la torre neogòtica, les gàbies, les cotxeres, estatges del servei i d'altres) és obra de l'arquitecte Josep Fontserè i Mestre, autor del Parc de la Ciutadella, que comptà possiblement amb l'ajut d'Antoni Gaudí, que aleshores era el seu deixeble (tots dos van treballar junts a la Gran Cascada del parc de la Ciutadella de Barcelona). Les obres duraren del 1881 al 1887.[1]

La plantació del parc va començar l'any 1881. Posteriorment, el Marquès de Marianao va fer construir-hi diversos habitacles i gàbies per a albergar els diferents animals portats d'arreu del món del seu zoo privat, situats al voltant del recinte botànic i del mateix estil que la resta del conjunt arquitectònic, és a dir, fets de pedra calcària i dissimulant-ne el morter de les juntes amb sulfat de ferro, a l'estil dels salts d'aigua vuitcentistes. És una mostra important de jardineria romàntica del segle xix que intenta reproduir l'exòtic i característic ambient de la Cuba colonial.

L'arquitecte francès Desbrosses restaurà l'edifici, malmès els darrers moments de la guerra civil, l'any 1939. Els mobles i d'altres objectes de valor, que havien estat traslladats al Museu de Reus, tornaren a llur emplaçament.[1] Darrerament, el Parc Samà ha estat escenari de manifestacions socials.[1]

↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 «Parc Samà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 agost 2014].
Fotografies de:
Statistics: Position
7349
Statistics: Rank
7147

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
239741856Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6757
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Parc Samà ?

Booking.com
523.008 visites en total, 9.230 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 149 visites avui.