Harar, Harrar, Hārer o Harer (somali: Adari) és una ciutat d'Etiòpia, capital de la regió (kilil) Harari, a uns 500 km d'Addis Ababa. Segons l'Agència Central d'Estadística d'Etiòpia la població de la ciutat el 2005 era de 122.000 habitants (el 1994 eren 76.378). Harar Jugol, la ciutat vella fortificada, ha estat declarada (2006) Patrimoni de la Humanitat. És considerada la quarta ciutat sagrada de l'islam amb 82 mesquites (de les quals tres són del segle X) i 102 capelles. És també famós el cafè de Harar. Els seus habitants l'anomenen Gey (‘la ciutat’).

Aquest article o secció no cita les fonts o necessita més referències per a la seva verificabilitat.

Fou fundada entre el segle VII i el X i va esdevenir un important nus comercial. Fou part del soldanat d'Ifat. La dinastia Walasma va traslladar la capital a la regió de Harar, se suposa que per escapar del control dels generals que dominaven amb el suport dels danakils i somalis de la costa i que amb Ahmad Grañ havia ocupat el poder com a imam. Els walasma es van establir a Dakar a l'est de Harar, i més tard a la mateixa Harar. L'emigració dels galla (els oromo) va afectar el sud d'Etiòpia. Després del 1555 la regió es va veure envaïda pels guerrers oromo.

El 1559 Harar fou ocupada temporalment. Nur al-Mujtahid (1552-1567) va construir les muralles de 4 m d'alçada i amb cinc portes, conegudes com a Jugol i que es conserven en molt bon estat. Els soldans van encunyar moneda i fou un centre de comerç de les caravanes des del cap a la costa, i centre cultural musulmà. Al segle xviii i XIX el soldanat va encunyar força moneda.

El soldanat va continuar com a soldanat de Harar fins al 1887. El 1875 els egipcis van ocupar el territori, però va recuperar la independència el 1884 quan els egipcis es van retirar. El 1887 l'exèrcit de Menelik II va envair el soldanat i va derrotar les forces locals en la Batalla de Chelengo (6 de gener de 1887); annexionà el territori.

 Bandera del soldanat Harar

Amb la creació de la línia fèria Addis Ababa-Djibouti la ciutat va perdre importància. La via no va passar per la ciutat com estava inicialment previst, per estalviar diners en la construcció. La fundació de Dire Dawa com a estació del ferrocarril va suposar l'emergència d'una alternativa a Harar.

Sota els emperadors etíops va ser la seu de l'Acadèmia militar imperial. Va arribar a 60.000 habitants vers 1965. A la caiguda de la monarquia fou teatre d'intensos combats entre etíops i el Front d'Alliberament de Somàlia Oriental. De l'octubre del 1977 al gener del 1978 els somalis que ja dominaven el 90% de l'Ogaden van provar d'ocupar Harar, defensada per 40.000 etíops, 1.500 soviètics i 11.000 cubans. Van arribar als afores de la ciutat el novembre, però estaven massa cansats i mancats de material per ocupar-la i es van haver de retirar a l'espera del contraatac etiopcubà.

L'ofensiva etiopcubana es va produir el febrer: d'un costat van atacar les forces somalis a la zona de Harar, però de l'altra van fer un by-pass per Marda (defensat pels somalis) entre Jijiga i la frontera somali, i així van poder atacar els somalis des de dues direccions. Van reconquerir Jijiga on en dos dies van morir 3.000 defensors; la defensa somali es va enfonsar i els etíops i cubans van reconquerir l'Ogaden en les setmanes següents.

El 1995 fou declarada capital de la regió ètnica harari (o hararhi). La ciutat està poblada per nombroses ètnies, principalment oromos, amhares i tigres.

El poble harari (anomenat a si mateix Gey 'Usu o 'poble de la ciutat') és la població autòctona; és un poble semita descendent dels aksumites establerts a la zona en una posició militar; la seva llengua és l'harari o adareñña, l'única llengua semita en un territori rodejat de parlants de llengües cuixites; fa pocs anys l'alfabet ge'ez va substituir l'alfabet àrab que fins aleshores s'utilitzava per a escriure la llengua.

Fotografies de:
A. Davey from Where I Live Now: Pacific Northwest - CC BY 2.0
Statistics: Position (field_position)
1010
Statistics: Rank (field_order)
159659

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
437218956Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 9389

Google street view

On puc dormir a prop de Harar ?

Booking.com
434.800 visites en total, 9.056 Llocs d'interès, 403 Destinacions, 205 visites avui.