Мезоамерика

chensiyuan - CC BY-SA 4.0 Cmr97 - CC BY-SA 3.0 es Dr d12 at English Wikipedia (Original text: Dr d12) - CC BY-SA 3.0 JAntoniodlrp - CC BY-SA 4.0 Comisión Mexicana de Filmaciones from México D. F., México - CC BY-SA 2.0 Bernard DUPONT - CC BY-SA 2.0 Paola Lopez - CC BY-SA 4.0 El Comandante - CC BY-SA 3.0 Cmr97 - CC BY-SA 3.0 es Giovanni Alfredo Garciliano Diaz - CC BY-SA 4.0 gringologue - CC BY-SA 2.0 Octavio Alonso Maya … - CC BY-SA 3.0 Comisión Mexicana de Filmaciones from México D. F., México - CC BY-SA 2.0 Francisco Anzola - CC BY 2.0 Rafael Saldaña - CC BY 2.0 dronepicr - CC BY 2.0 jocelyn gonzalez - CC BY-SA 2.0 Comisión Mexicana de Filmaciones from México D. F., México - CC BY-SA 2.0 Salvador Barrera Rodriguez (self-made?) - CC BY-SA 2.5 FeldBum - CC BY-SA 4.0 Jimenacarraza - CC BY-SA 4.0 Adrián Cerón - CC BY-SA 4.0 gringologue - CC BY-SA 2.0 dronepicr - CC BY 2.0 Comisión Mexicana de Filmaciones from México D. F., México - CC BY-SA 2.0 Cmr97 - CC BY-SA 3.0 es Thelmadatter - CC BY-SA 3.0 Jim Conrad - Public domain User Diegomur (http://www.bolsonweb.com webmaster) on es.wikipedia - Public domain Christopher Crouzet - CC BY-SA 3.0 dronepicr - CC BY 2.0 El Comandante - CC BY-SA 3.0 Anna Bertho - CC BY-SA 4.0 U.S. Geological Survey (USGS) - Public domain Ponchomx - CC BY-SA 3.0 FABIENNE TOMASCHEWSKI - CC BY-SA 4.0 ismael villafranco - CC BY 2.0 Dennis García - CC BY 3.0 Adamcastforth - CC BY-SA 3.0 Pedro Lastra peterlaster - CC0 Pierre-Selim Huard - CC BY 4.0 Coni hernandez - CC BY-SA 4.0 Rafael Saldaña - CC BY 2.0 ros k @ getfunky_paris - CC BY 2.0 No images

Context of Мезоамерика

Оваа статија е за културен регион. За географскиот регион видете Средна Америка.

Мезоамерика (шпански: Mesoamérica, во пред. „Средна Америка“) — културен регион во Америка, кој опфаќа територии од централно Мексико, Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагва и северна Костарика. Во овој регион се развиле поголем број претколумбовски цивилизации, кои опстојувале сè до шпанската инвазија во Средна Америка во 15 и 16 век.

Како културна област, Мезоамерика е дефинирана како мозаик на култури кои ги развиле староседелските народи. Најрано во 7000 г.п.н.е. со припитомувањето на пченката, гравот, чилито, кучето, мисирката и други, палеоиндијанските племиња се организирале во организирани групи составени од функционални села. Со подоцнежниот развој на културите, се развиле и комплексни митолошки и религиски обичаи, бројни системи, календари, игри и архитектура. Тоа довело до развој на голем број урбани и церемонијал...Read more

Оваа статија е за културен регион. За географскиот регион видете Средна Америка.

Мезоамерика (шпански: Mesoamérica, во пред. „Средна Америка“) — културен регион во Америка, кој опфаќа територии од централно Мексико, Белиз, Гватемала, Ел Салвадор, Хондурас, Никарагва и северна Костарика. Во овој регион се развиле поголем број претколумбовски цивилизации, кои опстојувале сè до шпанската инвазија во Средна Америка во 15 и 16 век.

Како културна област, Мезоамерика е дефинирана како мозаик на култури кои ги развиле староседелските народи. Најрано во 7000 г.п.н.е. со припитомувањето на пченката, гравот, чилито, кучето, мисирката и други, палеоиндијанските племиња се организирале во организирани групи составени од функционални села. Со подоцнежниот развој на културите, се развиле и комплексни митолошки и религиски обичаи, бројни системи, календари, игри и архитектура. Тоа довело до развој на голем број урбани и церемонијални центри, каде елитата се истакнала од обичниот народ.

Една од најстарите сложени цивилизации биле Олмеците, кои потекнуваат од крајбрежјето на Мексиканскиот Залив и се прошириле во внатрешноста кон југ. Раниот контакт на Олмеците со останатите рани староседелци, како што се Чијапасите, Гватемалите и Оашаките, довело до основање на мезоамериканската културна област. Овој период е карактеристичен по проширувањето на религиски и симболични традиции, како и уметнички и архитектонски елементи. Така, за време на преткласичниот пероиод се развиле мајанските градови-држави, како што се Ел Мирадор, Калакмул и Тикал, но и запотечките на Монте Албан. За време на овој период се развило и првите вистински мезоамерикански писма, првично од Епи-Олмеците и Запотеците. Најистакнато писмо овој регион е мајанското писмо. Мезоамерика е еден од петте региони во светот каде писмото било развиено самостојно. Во централно Мексико се основал градот Теотивакан, кој бил основа за една силна трговска и воена империја. Со падот на Теотивакан во 600 година, во регионот почнале се доселуваат Ацтеки од северот и ја основале Ацетчката Империја. Покрај овие цивилизации, во Мезоамерика се развиле и Толтеците и Миштеците.

Where can you sleep near Мезоамерика ?

Booking.com
479.657 visits in total, 9.173 Points of interest, 404 Destinations, 277 visits today.