Tuz Gölü

Tuz Gölü

Tuz Gölü (Llac de la Sal) és un llac salat de l'interior d'Anatòlia amb una superfície d'uns 1.500 km², a una altitud de 905 metres. Ocupa la major part d'una depressió. Es troba a 105 al nord-est de Konya, i 150 km al sud-est d'Ankara.

A l'era terciària, se'n va produir l'enfonsament; durant les fases de pluja al període glacial, el nivell del llac estava uns 110 metres per sobre del seu nivell actual i el llac es va omplir d'aigua dolça que marxava cap al riu Kızılırmak; però, als darrers 15.000 anys, el llac va marxar assecant; actualment té uns dos metres de fondària màxima i l'aigua que hi resta és salada; la superfície varia segons l'estació. La salinitat (23%) prové dels sediments terciaris del subsòl que estaven impregnats de sal; això, combinat amb les altes temperatures (a l'estiu fins a 40 graus Celsius) i la manca de drenatge hidrogràfic durant segles, ha fet evaporar l'aigua dolça i ha deixat un depòsit de clorur de sodi d'uns 30 cm de gruix. Cada any se n...Llegeix més

Tuz Gölü (Llac de la Sal) és un llac salat de l'interior d'Anatòlia amb una superfície d'uns 1.500 km², a una altitud de 905 metres. Ocupa la major part d'una depressió. Es troba a 105 al nord-est de Konya, i 150 km al sud-est d'Ankara.

A l'era terciària, se'n va produir l'enfonsament; durant les fases de pluja al període glacial, el nivell del llac estava uns 110 metres per sobre del seu nivell actual i el llac es va omplir d'aigua dolça que marxava cap al riu Kızılırmak; però, als darrers 15.000 anys, el llac va marxar assecant; actualment té uns dos metres de fondària màxima i l'aigua que hi resta és salada; la superfície varia segons l'estació. La salinitat (23%) prové dels sediments terciaris del subsòl que estaven impregnats de sal; això, combinat amb les altes temperatures (a l'estiu fins a 40 graus Celsius) i la manca de drenatge hidrogràfic durant segles, ha fet evaporar l'aigua dolça i ha deixat un depòsit de clorur de sodi d'uns 30 cm de gruix. Cada any se n'extreuen unes 150.000 tones i les dues salines aporten un quart de la producció total de Turquia i la totalitat del consum intern.

Fotografies de:
José Luiz - CC BY-SA 3.0
Zones
Statistics: Position (field_position)
1611
Statistics: Rank (field_order)
840

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
279358164Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 1146

Google street view