Qız qalası

( Torre de la Donzella )

La torre de la Donzella, també coneguda com a Giz Galasi a la ciutat vella de Bakú a l'Azerbaidjan, és una antiga torre amb influències culturals que constaten la presència de zoroastrisme, sassànides, àrabs, perses, xirvans, otomans, i russos. Construïda al segle xii, com a part de la ciutat emmurallada de Bakú, la torre de la Donzella, amb el palau dels Xirvanxàs, datat al segle xv, és un conjunt de monuments històrics que estan inscrits en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, des del 2001.

És un dels elements més coneguts i un dels emblemes nacionals més significatius de l'Azerbaidjan; així apareix a la moneda de manat azerbaidjanès i a les capçaleres de les cartes oficials.

A la torre de la Donzella hi ha un museu, que presenta l'evolució històrica de la ciutat de Bakú. També té una botiga de records. Des de dalt, es veuen e...Llegeix més

La torre de la Donzella, també coneguda com a Giz Galasi a la ciutat vella de Bakú a l'Azerbaidjan, és una antiga torre amb influències culturals que constaten la presència de zoroastrisme, sassànides, àrabs, perses, xirvans, otomans, i russos. Construïda al segle xii, com a part de la ciutat emmurallada de Bakú, la torre de la Donzella, amb el palau dels Xirvanxàs, datat al segle xv, és un conjunt de monuments històrics que estan inscrits en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, des del 2001.

És un dels elements més coneguts i un dels emblemes nacionals més significatius de l'Azerbaidjan; així apareix a la moneda de manat azerbaidjanès i a les capçaleres de les cartes oficials.

A la torre de la Donzella hi ha un museu, que presenta l'evolució històrica de la ciutat de Bakú. També té una botiga de records. Des de dalt, es veuen els carrerons i minarets de la ciutat vella, el bulevard de Bakú, la casa de De Gaulle i una perspectiva àmplia de la badia de Bakú. En aquests darrers anys, el braser a la part superior de la torre s'il·lumina durant les nits del festival de Novruz.

Amb motiu de la pèrdua de la línia de costa de la mar Càspia, una banda de terra emergí. Aquesta terra es va desenvolupar entre els segles ix i xv, quan es construïren les parets de la ciutat vella i el palau, incloent-hi el bastió enorme de la torre de la Donzella.

 La torre de la Donzella a la ciutat vella de Bakú

Hi ha diferents versions al voltant de l'origen del nom; la més acceptada és la llegenda d'una donzella (deia ser la filla del Kan de Bakú)[1] que es llançà a les ones des de la seva part superior.[2] Segons algunes fonts era la germana, no pas la filla del rei, que era empresonada pel seu germà, i per escapar-se de la ignomínia de l'empresonament hauria saltat des de la part superior de la torre, per morir. Una altra explicació del nom és pel fet que la torre mai no s'hagi pres per força (per això una referència metafòrica a la "virginitat") i el fet que alguns creguin que alguna vegada fou una torre de Rellotge (àzeri: Göz Qalas) pot explicar el seu nom.

La torre de la Donzella és situada en la part del sud-est d'Icheri Sheher; té una història misteriosa i antigues llegendes que estan connectades amb dos períodes, encara que no decisivament establerts. L'àrea fou primerament poblada en el període paleolític.[3]

Sara Ashurbeyli, prominent historiadora i experta en la història de Bakú, ha calculat la profunditat de la fonamentació de la torre, que s'estén a 15 metres per sota del nivell del terra i per sota del terra en tres períodes històrics, que eren originàriament construïts entre els segles IV i VI; comparà la diferència de la pedra amb la que s'utilitzava en la ciutat medieval que l'envolta.[4] Aquesta opinió és en part recolzada per l'historiador Bretanitskiy, que ha pressuposat que la torre fou construïda en part als segles V a VI i posteriorment al segle xii.[4] El lloc, es creia que era utilitzat originàriament durant l'era de l'Imperi Sassànida com a temple a Zoroastre.[5] Una inscripció localitzada a 14 metres dalt de la paret sud, en Cal·ligrafia cúfica antiga, esmenta Qubbeye Masud ibn Davud o Kubey Mesud ibn Da'ud, un arquitecte actiu durant el segle xii, que fou el pare de l'arquitecte que construí la torre rodona de Mardakan.[6] Tanmateix, és discutida la inscripció: a diferència de la torre Madakan, no revela de fet que aquest n'hagi estat l'arquitecte, encara que és generalment acceptat que gran part de la torre moderna es remunta al segle xii.[4] El professor Ahmadov creu que la torre s'utilitzava com a observatori astronòmic des del moment d'aquesta reconstrucció, a causa del fet que 30 protuberàncies de pedra tallades sobre la secció més baixa de la torre i les 31 protuberàncies sobre la secció superior, connectada amb un cinturó de pedra, es relacionin amb els dies del mes.[4]

Segons recents excavacions arqueològiques, fetes el 1962-63 a la planta baixa del túnel, la torre fou construïda en inclinar-se una roca gran cap al mar, i l'estructura de contraforts que projectava fora de la torre principal proporcionava estabilitat a la torre. Les altres excavacions també han mostrat bigues de fusta, cada 14 m d'alçada, en la fundació de la torre. Això s'ha interpretat com un disseny resistent als terratrèmols. També s'ha especulat amb la forma cilíndrica de la torre, amb 5 m de gruix aprimant-se cap als 4,5 o 4 m, proveïda d'una sòlida fonamentació que ha sobreviscut durant els segles. També s'esmenta que la torre fou construïda de cop i no en diferents etapes, segons altres acadèmics.[7]

La torre i altres estructures de la muralla estan inscrites en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO; foren reforçades durant la dominació russa el 1806 i varen conservar-se.[7]

La torre de la Donzella es troba a l'anvers dels manats azerbaidjanesos dels bitlles d'1 a 250 manats del 1992-2006,[8] i del bitllet de manat de 10 emès des de 2006;[9] també en l'anvers dels àzeris de 5 qpik encunyats des de 2006.[10]

Blair, Sheila. The monumental inscriptions from early Islamic Iran and Transoxiana. BRILL, 1992, p. 155. ISBN 9004093672 [Consulta: 27 novembre 2010].  A. Henry Savage Landor. Across Coveted Lands, Volume 1. BiblioBazaar, LLC, 2009, p. 23. ISBN 1113610409.  James Dodds Henry. Baku: An Eventful History. A. Constable & Co., ltd., 1905, p. 11.  ↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 . Lonely Planet 1000 Ultimate Experiences. Lonely Planet, 2009, p. 191. ISBN 1741799457.  «Avesta. Història de Zoroastrism». Arxivat de l'original el 2010-04-28. [Consulta: 28 desembre 2010]. Ашурбейли Сара. История города Баку: период средневековья. Баку, Азернешр, 1992, pàg. 149 ↑ 7,0 7,1 Dr. Kamil Ibrahimov. «The Mystery of the Maiden Tower». Visions of Azerbaijan. [Consulta: 27 novembre 2010]. . [Banc Central de http://www.cbar.az de l'Azerbaidjan]. Moneda nacional: 1, 5, 10, 50, manat de 100 i 250. - Recuperat 25 de febrer de 2010. [Banc Central de http://www.cbar.az de l'Azerbaidjan]. Moneda nacional: 10 manat. - Recuperat 25 de febrer de 2010. [Banc Central de http://www.cbar.az de l'Azerbaidjan]. Moneda nacional: monedes de generació Noves. - Recuperat 25 de febrer de 2010.
Fotografies de:
Statistics: Position
942
Statistics: Rank
121499

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
238957146Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 9761

Google street view

On puc dormir a prop de Torre de la Donzella ?

Booking.com
488.646 visites en total, 9.193 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 6 visites avui.