Şirvanşahlar sarayı

( Palau dels Xirvanxàs )

El palau dels Xirvanxàs (àzeri: Şirvanşahlar sarayı) és el monument més gran de la branca Shirvan-Absheron de l'arquitectura de l'Azerbaidjan, situat a la ciutat interior de Bakú. El complex conté l'edifici principal del palau, Divanhane, els panteons, la mesquita del shah amb un minaret, el mausoleu de Seyid Yahya Bakuvi, un portal a l'est (la porta de Murad), un pantà i els romanents de la casa de bany. Està inscrit en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l'any 2000.

El palau està descrit a l'anvers dels bitllets azerbaidjanesos de 10.000 de 1994-2006, i del bitllet de 10 emès des de 2006.

Al segle xv, la dinastia de Shirvanshah sota Ibrahim I de Shirvan transferia la capital del seu país des de Shemakha fins a Bakú, i es comprometia a la construcció del palau. L'edifici es considera que és un complex commemoratiu construït al voltant del lloc sagrat de veneració (pir) i una tomba de Seyyid Yahya Bakuvi, que era un sant sufí Helwati. Els xirvanxàs eren patrons de l'orde sufí Helwati i Shirvanshah Khalilullah I estava enterrat amb la seva família a les terres del palau. Uns altres historiadors sostenen que l'edifici s'utilitzava com el palau del governant; tanmateix, les dues teories pateixen d'absència de proves. Se sap, tanmateix, que es considerava que els pous dins de les terres del "palau" tenien qualitats que guarien fins a temps recents, com era el turó on es construïa el palau.

Després de la conquesta de Safavid de Bakú el 1501, l'orde sufí fou expulsat i durant segles el «palau» caigué en ruïnes, i es coneixia a Bakú com Palau dels Kans de Bakú; aquest topònim va passar a la historiografia russa, fou citat primerament per Bartold.

Fotografies de:
Diego Delso - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
503
Statistics: Rank
177848

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
374891625Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6148

Google street view

On puc dormir a prop de Palau dels Xirvanxàs ?

Booking.com
489.284 visites en total, 9.196 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 111 visites avui.