Micalet

El Micalet, és el nom que rep popularment el campanar de la catedral de València, i és un dels principals símbols de la ciutat de València. El seu nom és un diminutiu del de la campana principal, Miquel, que amb la fonètica local ha esdevingut Micalet, nom amb el qual verdaderament es coneix la torre. Durant molts segles, fou anomenat Campanar Nou o Campanar de la Catedral, per diferenciar-lo del Campanar Vell, una torre de planta quadrada i de factura romànica, ubicada al carrer de la Barcella.

Una placa col·locada a la base de la torre ens parla dels seus orígens: «Aquest campanar fonch comensat en l'any de la Nativitat de Nostre Senyor Déu Jesuchrist MCCCLXXXI, reynant en Aragó lo molt alt senyor rey en Pere. Estant de bisbe en València lo molt alt en Jaume, fill de l'alt infant en Pere e cosin germà del dit rey». Inicià l'obra el mestre picapedrer Andreu Julià, fins que el 1396 un terratrèmol va interrompre les obres, encara al primer cos de la torre.[1] El 1402, dirigeix l'obra Josep Franch, mestre d'obres de la seu, i el 1414 s'encarrega Pere Balaguer, constructor també de les torres de Serrans a la mateixa ciutat. El 1425, es dona per acabada la construcció, tot i faltar el remat final, que mai no arribaria a construir-se: una agulla projecte d'Antoni Dalmau. Al seu lloc, es faria una estructura de fusta que subjectava la campana de les hores, substituïda entre 1660 i 1736 per una espadanya de pedra, que és la que es pot veure avui.[2] Tenia una elegant cresteria calada que li servia de corona, que va ser arrasada al segle xviii, que fou substituïda primer per una barana de fusta i en el segle xix per una barana metàl·lica, fins a la restauració de 1983, realitzada sense respecte als testimonis arqueològics conservats fins aquell moment en la mateixa terrassa i que ara estan exposats a la casa del Campaner.

 Torre campanar del Micalet  Detall del Micalet
«Visitar el El Miguelete en la ciutat de València». [Consulta: 28 novembre 2021]. «El Miguelete y sus secretos, historias y curiosidades» (en castellà), 22-05-2017. [Consulta: 28 novembre 2021].
Fotografies de:
Statistics: Position
2753
Statistics: Rank
43903

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
927486351Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 9248
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

Vídeos

On puc dormir a prop de Micalet ?

Booking.com
549.815 visites en total, 9.238 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 472 visites avui.