الجامع الأزهر

( Mesquita d'al-Azhar )

La mesquita d'al-Azhar (àrab: الجامع الأزهر, al-jāmiʿ al-Azhar) és una de les mesquites més importants del Caire des del punt de vista històric, religiós i arquitectònic. Forma part del conjunt conegut com a Caire Històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Porta el número 97 del catàleg de monuments islàmics gestionat pel Supreme Council of the Antiquities. Està situada al centre de l'antiga ciutat fatimita.

 Porta principal d'època otomana

Aquesta és una mesquita d'arquitectura fatimita,[1] la primera fundació d'aquest període (970-972), que en decurs dels segles ha sofert moltes modificacions. Des de la seva fundació ha funcionat gairebé sempre com a centre d'ensenyament, funció que encara conserva tot i que ara aquesta activitat, que atrau estudiants d'arreu del món, s'ha desplaçat a altres edificis, restant aquesta mesquita com a centre religiós.

Al-Azhar es va fundar com a mesquita central de la nova ciutat d'al-Qàhira (el Caire). No porta ni el nom del seu fundador, el califa al-Muïzz (952-975), ni el de Jàwhar as-Siqil·lí, el militar que va portar a terme l'establiment de la nova ciutat i de la mesquita, com seria habitual. El califa al-Muïzz va entrar al Caire en el mes de ramadà de 973 i va dirigir la pregària en aquesta mesquita acompanyat de Jàwhar.

Minaret d'al-Ghawrí 
Minaret d'al-Ghawrí
Minaret d'Aqbughà 
Minaret d'Aqbughà
Minaret d'al-Àixraf Qàït-bay 
Minaret d'al-Àixraf Qàït-bay
Behrens-Abouseif, Doris. Islamic Architecture in Cairo: An Introduction (en anglès). BRILL, 1992, p. 58. ISBN 978-90-04-09626-4 [Consulta: 5 març 2013]. 
Fotografies de:
Statistics: Position
245
Statistics: Rank
273628

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
629483175Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 7324

Google street view

On puc dormir a prop de Mesquita d'al-Azhar ?

Booking.com
489.484 visites en total, 9.196 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 122 visites avui.