مسجد السلطان الناصر حسن ومدرسته

( Mesquita i madrassa d'Hasan )

La mesquita i madrassa d'Hàssan (àrab: مسجد السلطان الناصر حسن ومدرسته, masjid as-sulṭān an-Nāṣir Ḥasan wa-madrasatu-hu) és un dels principals monuments islàmics d'època mameluca de la ciutat del Caire; forma part del conjunt arquitectònic conegut com a Caire històric, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Porta el número 133 del catàleg de monuments islàmics gestionat pel Supreme Council of the Antiquities. Està situada al centre històric de la ciutat, prop de la ciutadella, a ponent d'aquesta.

 Portada principal

El fundador d'aquesta casa fou un dels fills i successors d'an-Nàssir Muhàmmad ibn Qalàwun, el soldà an-Nàssir Hàssan, el qual va regnar en dues ocasions, primer entre el 1347-1351 i finalment entre 1354 i 1361. Quan va pujar al tron per primer cop només tenia tretze anys; de fet, el govern va estar a les mans de l'emir Mànjaq, que va dirigir el país fins al 1350, quan Hàssan el va arrestar. Un any després, el mateix Hàssan fou empresonat i el poder va passar al seu germà as-Sàlih Sàlih, fins que el va poder recuperar de nou el 1354. El seu govern es va desenvolupar amb contínues confrontacions amb els emirs.

 El vestíbul

La construcció de la madrassa va començar el 1356 i es va inaugurar el 1361, poc abans del seu assassinat a mans de Yalbughà al-Umarí, cap de l'exèrcit. El seu cos es va amagar i mai més es va trobar, per això no reposa al gran mausoleu que es va aixecar al mateix edifici. La construcció es va acabar després de la seva mort i desaparició, el 1363. Hàssan fou un personatge força controvertit i ja en l'època hom li retreia aspectes del seu comportament, així com la gran despesa i malbaratament de mitjans que va representar aixecar aquest gran monument, el més costós dels que s'havien construït al Caire.

Fotografies de:
Mohammed Moussa - CC BY-SA 3.0
Zones
Statistics: Position
2139
Statistics: Rank
59218

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
741936528Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 7395

Google street view

On puc dormir a prop de Mesquita i madrassa d'Hasan ?

Booking.com
489.245 visites en total, 9.196 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 72 visites avui.