Gent

( Gant )

Gant (oficialment en neerlandès Gent i en francès Gand) és la capital de la província de Flandes Oriental a Bèlgica. És la ciutat flamenca amb el major nombre d'edificis històrics llistats, una intensa vida cultural i una situació privilegiada, entre Bruges i Brussel·les i a mitja hora d'ambdues en tren. A 1 de gener de 2021, tenia 263.703 habitants, un augment de gairebé 20.000, comparat amb la situació a l'1 de gener de 2000: 224.180 habitants (108.851 homes i 115.329 dones). És el tercer municipi belga pel nombre d'habitants, darrere de l'àrea metropolitana de Brussel·les i Anvers.

L'accés amb cotxe és realment senzill gràcies a les autopistes E17 i E40. També hi ha parades de trens tant nacionals com internacionals (Estacions ferroviàries de Sint-Pieters i Dampoort). La llengua oficial és el neerlandès, però la cultura poliglota dels seus habitants ofereix la possibilitat de comunicar-se també en francès, anglès i alemany.

 El castell dels comtes de Flandes o Gravensteen Monument a Edward Anseele

Etimològicament, el nom Gand ve de la paraula cèltica ganda, que fa referència a la convergència dels rius Leie i Escalda entre els quals està situada. A aquest conflent estratègic, ja van trobar-se traces d'una població cèltica.

La ciutat va ser residència dels Comtes de Flandes, i Carles V hi va néixer. Durant el seu regne del 1539 al 1540 va esclatar la Rebel·lió de Gant contra la seva política fiscal. La repressió va ser virulent, vint i cincs caps dels insurrectes van ser executats. Els altres, per humiliar-los, van haver de fer una processó descalços i en camisa, portant un dogal, d'on prové el malnom dels gantencs: portadors de dogal (stroppendragers) i la ciutat va perdre la seva autonomia.[1] La ciutat va perdre totes les seves llibertats i privilegis.

Al segle xvi va ser, després de París, la ciutat més gran d'Europa al nord dels Alps. Avui dia no queda rastre del castell on l'emperador va néixer, però sí del Gravensteen o Castell dels Comtes, construït al segle xii, una fortalesa impressionant situada actualment en ple centre de la ciutat, envoltada per una fossa. Al llarg de la història va ser residència dels Comtes de Flandes, Casa de la Moneda, presó i fins i tot fàbrica de cotó al segle xix. Des de les seves torres es contempla un panorama meravellós de la ciutat.

En esdevenir una de les rares ciutats industrialitzades de Flandes, a l'inici del Segle XX, junt amb Aalst la ciutat va tenir un paper important al moviment socialista, del qual el gantenc Edward Anseele va ser un dels primers líders i cofundador del Partit Obrer Belga. Aquest partit va deixar uns monuments d'art nouveau importants: la cooperativa Vooruit i la seu de la mutualitat Bond Moyson a la plaça Vrijdagmarkt.

Des del 1542 al bressol de la ciutat té un carrer Catteloengestrate, (antigament Cattesteeghe o carreró del Gat) avui Cataloniëstraat o carrer de Catalunya.[2]

Blockmans, Willem Pieter. «De legenden rond Keizer Karel». A: Karel V (en neerlandès). Utrecht: Kok Omniboek, 2012. ISBN 9789059778344.  «Cataloniëstraat» (en neerlandès). Inventarris Onroerend Erfgoed [Inventari del patrimoni immobiliari]. Agentschap Onroerend Erfgoed -Govern de Flandes. [Consulta: 5 desembre 2022].
Fotografies de:
Statistics: Position (field_position)
2165
Statistics: Rank (field_order)
672

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
513976842Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 2291

Google street view