Ciudad Perdida

( Ciutat Perduda )

Ciutat Perduda, també coneguda com a Teyuna o Buritaca-200, és un antic poblat indígena tairona i jaciment arqueològic pertanyent a la ciutat de Santa Marta, a Colòmbia. Fou construïda al voltant del s. VIII de, i era i és considerada un dels principals jaciments arqueològics de Colòmbia.

Forma part d'un dels més de 250 poblats antics dels quatre grups indígenes trobats a la cara nord i sud-oest de la Serra Nevada de Santa Marta, al departament del Magdalena al nord de Colòmbia.

Les comunitats indígenes tairones edificaren Ciutat Perduda al voltant de l'any 700.[1][2]

Després de gairebé 400 anys d'abandó, fou descoberta per guaqueros (saquejadors de tombes) casualment al 1973; mentre exploraven antics assentaments propers es trobaren amb una escala de 1.200 esglaons de pedra coberts de molsa, terra i arrels. Només fins al 1976 el govern colombià conegué la seua existència per rumors que s'havien escampat a Santa Marta sobre tresors d'or i quars.

El 1976 una expedició encapçalada per Gilberto Cadavid i Luisa Fernanda Herrera i formada per 3 arqueòlegs, un arquitecte i 2 guaqueros (que feren de guies) i després de gairebé 12 dies de travessia arribaren al jaciment arqueològic; en recopilaren prou proves perquè el llavors president Alfonso López Michelsen aprovara el pressupost per a la recuperació del denominat Buritaca 200.

Els membres de les tribus locals, els arhuacs, koguis i wiwes, han declarat que havien visitar el lloc amb regularitat abans que fos àmpliament descobert, però havien guardat silenci sobre el tema.[3] Anomenen la Ciutat perduda Teyuna i creuen que fou el cor d'una xarxa de llogarets habitats pels seus avantpassats, els Tairona.

Ciutat Perduda degué ser el centre polític i manufacturer de la regió a la vora del riu Buritaca i degué albergar de 2.000 a 8.000 persones. Aparentment fou abandonada durant la invasió espanyola.

 Zona central de la ciutat. Hi havia estructures de fusta sobre les plataformes de pedra
Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades tayrona «Ciutat Perduda: la porta al passat a la Serra Nevada de Santa Marta». colombia.travel. [Consulta: 15 setembre 2014]. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades historia
Fotografies de:
Dwayne Reilander - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
2107
Statistics: Rank
60239

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
438179652Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 4487

Google street view

On puc dormir a prop de Ciutat Perduda ?

Booking.com
488.850 visites en total, 9.195 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 104 visites avui.