Catalan Bay («la badia dels Catalans») és una badia i un poble de pescadors a la costa oriental de Gibraltar, a la banda contrària del penyal on es troba la ciutat de Gibraltar. La platja de Catalan Bay, coneguda popularment en castellà com la Caleta, és una de les dues platges de Gibraltar i un lloc turístic amb un hotel.

 Vista mirant cap al sud de finals del segle XIX

Durant els segles xvii i xviii Catalan Bay va estar poblada per pescadors genovesos que formaven part d'un assentament més gran al llarg de la costa oriental del penyal. Això va fer que al segle xvii el genovès (dialecte del lígur) es parlés àmpliament entre els habitants, cosa que va provocar que el govern decidís publicar els seus avisos en genovès, a més de l'anglès i el castellà. El genovès va continuar parlant-se a la Caleta durant el segle xix, fins que va desaparèixer a les primeres dècades del segle xx.

El segle xix la zona era d'accés restringit i només hi podien viure els pescadors amb llicències de pesca controlades pel governador. Els habitants actuals són els descendents d'aquells pescadors, fonamentalment genovesos, coneguts col·loquialment com a caleteños.

En l'actualitat, la platja de Catalan Bay és la segona platja sorrenca més gran a Gibraltar i és molt popular tant entre els gibraltarenys com entre els turistes, que l'emplenen durant els mesos d'estiu. A Catalan Bay s'hi estableix un hotel, diversos restaurants (especialitzats en marisc fresc) i l'Església de la Nostra Senyora dels Dolors. Cada setembre l'estàtua de la Nostra Senyora dels Dolors es porta fins a la platja on el Bisbe de Gibraltar beneeix el mar en la que s'ha convertit en la principal cerimònia religiosa del poble.

Al nord de Catalan Bay es troba Eastern Beach, la platja sorrenca més gran i coneguda de Gibraltar. Cap al sud s'hi troba la platja de Sandy Bay, on a partir de 2002 hi acabava la carretera de la costa a causa del tancament del túnel Dudley Ward, el qual per raons de seguretat només va tornar a obrir a finals de 2010.

Fotografies de:
Grayswoodsurrey - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
4598
Statistics: Rank
22462

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
841593672Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 5225

Google street view

Vídeos

On puc dormir a prop de Catalan Bay ?

Booking.com
482.450 visites en total, 9.174 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 43 visites avui.