La carretera del Karakoram, també coneguda per les sigles KKH (de l'anglès Karakoram Highway), és la carretera internacional més alta del món. Connecta la Xina i el Pakistan a través de la serralada del Karakoram pel port de Khunjerab a una altitud confirmada de 4.693 metres. És, de llarg, la carretera pavimentada més alta del món que creua una frontera internacional.

La carretera, que connecta els territoris del Nord del Pakistan amb l'antiga ruta de la Seda, recorre 1.200 km des de Kaixgar, a la regió xinesa de Xinjiang, fins a Havelian, al districte Abbottabad del Pakistan. Una extensió de la carretera enllaça amb la Grand Trunk Road a Hasan Abdal, a l'oest d'Islamabad, al Pakistan. Una bona part de la carretera travessa els territoris del Nord (Pakistan).

La carretera del Karakoram va ser construïda pels governs del Pakistan i la Xina, i es va acabar el 1978, després d'uns vint anys de treballs. Centenars de treballadors pakistanesos i xinesos van perdre la vida en la construcció de la carretera, la majoria en esllavissaments i caigudes. El recorregut de la KKH discorre per un dels molts camins de l'antiga ruta de la Seda.

Pel costat pakistanès, la carretera va ser construïda per la FWO (Organització de Treballs Fronterers, en anglès Frontier Works Organization), utilitzant el cos d'enginyers de l'exèrcit pakistanès. Actualment, l'enginyer en cap d'aquesta branca de l'exèrcit pakistanès està treballant en un projecte per documentar la història de la carretera del Karakoram. El brigadier retirat Muhammad Mumtaz Khalid, un veterà que va treballar en la construcció de la carretera, està escrivint una història de la carretera del Karakoram.

Pel sensible estat del conflicte pel Caixmir entre Índia i Pakistan, la carretera del Karakoram té una gran importància estratègica i militar.

Fotografies de:
Shahbazaslam1 - CC BY-SA 4.0
Jialiang Gao, www.peace-on-earth.org - CC BY-SA 3.0
Statistics: Position (field_position)
130
Statistics: Rank (field_order)
311405

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
352476819Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 8123

Google street view

On puc dormir a prop de Carretera del Karakoram ?

Booking.com
411.666 visites en total, 8.974 Llocs d'interès, 400 Destinacions, 232 visites avui.