Behistun Inscription

سنگ‌نوشته بیستون

( Behistun Inscription )

Behistun Mbishkrimi (persisht: بیستون; persishtja e vjetër: Bāgastana; përkth. "Vendi i Zotit") është një mbishkrim i madh shumëgjuhësh me reliev shkëmbor i gdhendur në malin Behistun, afër qytetit të Kermanshah në Iran. Autori i tij ishte Darius I (r. 522–486 para Krishtit), sundimtari i tretë i Perandorisë Persiane Akamenide. Mbishkrimi ishte vendimtar për deshifrimin e shkrimit kuneiform, pasi përfshin tre versione të të njëjtit tekst të shkruar në gjuhë të ndryshme të bazuara në kuneiformë: persishtja e vjetër, elamishtja dhe varieteti babilonas i akadishtes. Si i tillë, Mbishkrimi Behistun është në formë kuneiforme se çfarë është Guri i Rozetës për hieroglifet egjiptiane: dokumenti që doli më i rëndësishmi në deshifrimin e një sistemi shkrimi të humbur më parë.

Mbishkrimi fillon me një autobiografi të shkurtër të Darit I, duke pë...Lexo akoma

Behistun Mbishkrimi (persisht: بیستون; persishtja e vjetër: Bāgastana< /i>; përkth. "Vendi i Zotit") është një mbishkrim i madh shumëgjuhësh me reliev shkëmbor i gdhendur në malin Behistun, afër qytetit të Kermanshah në Iran. Autori i tij ishte Darius I (r. 522–486 para Krishtit), sundimtari i tretë i Perandorisë Persiane Akamenide. Mbishkrimi ishte vendimtar për deshifrimin e shkrimit kuneiform, pasi përfshin tre versione të të njëjtit tekst të shkruar në gjuhë të ndryshme të bazuara në kuneiformë: persishtja e vjetër, elamishtja dhe varieteti babilonas i akadishtes. Si i tillë, Mbishkrimi Behistun është në formë kuneiforme se çfarë është Guri i Rozetës për hieroglifet egjiptiane: dokumenti që doli më i rëndësishmi në deshifrimin e një sistemi shkrimi të humbur më parë.

Mbishkrimi fillon me një autobiografi të shkurtër të Darit I, duke përfshirë prejardhjen dhe prejardhjen e tij. Më vonë në tekst, Darius shkruan për një sekuencë të gjatë ngjarjesh që pasuan vdekjen e Kambisit II, gjatë së cilës ai luftoi nëntëmbëdhjetë beteja gjatë një periudhe prej një viti (duke përfunduar në dhjetor 521 para Krishtit) për të shuar rebelimet e shumta në të gjithë Perandorinë Akamenide. Ai thekson në detaje se rebelimet u orkestruan nëpër qytete të ndryshme nga disa mashtrues dhe bashkëpunëtorë të tyre, secili prej të cilëve e shpalli veten në mënyrë të rreme si mbret gjatë trazirave. Darius e shpall veten si fitues vendimtar në të gjitha betejat gjatë rebelimit, duke përmendur "hirin e Ahura Mazda" si forcën lëvizëse pas suksesit të tij.

Mbishkrimi është afërsisht 15 metra (49 ft) i lartë, 25 metra (82 ft) i gjerë dhe 100 m (330 ft) mbi nivelin e tokës, në një shkëmb gëlqeror nga një rrugë e lashtë që lidh kryeqytetet e Babilonisë dhe të Medias (përkatësisht Babilonia dhe Ekbatana). Teksti i vjetër persian përmban 414 rreshta në pesë kolona, u200bu200bteksti elamit përfshin 593 rreshta në tetë kolona dhe teksti babilonas është në 112 rreshta. Mbishkrimi ilustrohet nga një basoreliev me përmasa reale të Darit I që mban një hark si shenjë e mbretërimit të tij, me këmbën e majtë në majë të gjoksit të një figure të shtrirë në shpinë përpara tij; figura e shtrirë në shpinë konsiderohet të jetë magus Gaumāta, i cili, sipas Darius, ishte një mashtrues dhe imitues i Bardiya (një bir i Kirit të Madh). Darius ndiqet në të majtë nga dy shërbëtorë dhe nëntë figura prej një metri qëndrojnë në të djathtë, me duart e lidhura dhe një litar rreth qafës, që përfaqësojnë popujt e pushtuar. Një Faravahar noton sipër, duke i dhënë bekimin e tij mbretit. Një figurë duket se është shtuar pasi të tjerat janë përfunduar, siç ishte mjekra e Darit, e cila është një bllok i veçantë guri i ngjitur me kunja hekuri dhe plumbi.

Photographies by:
KendallKDown - CC BY-SA 3.0
Mahdimanavimvi - CC BY-SA 4.0
KendallKDown - CC BY-SA 3.0
Zones
Statistics: Position (field_position)
7
Statistics: Rank (field_order)
57581

Shto një koment të ri

Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.

Security
135946287Click/tap this sequence: 2149

Google street view