ग्वालियर का क़िला

( Fortalesa de Gwalior )

Тврдината Гвалиор (Гвалијар Кила) е ридска тврдина во близина на Гвалиор, Мадја Прадеш, Индија. Тврдината постоела барем од 10 век, а натписите и спомениците пронајдени во рамките на сегашниот кампус на тврдината укажуваат дека можеби постоела уште на почетокот на 6 век. Денешната тврдина, која се состои од одбранбена структура и две палати, била изградена од владетелот Томар Рајпут, Ман Синг Томар. Тврдината била контролирана од голем број различни владетели во својата историја.

Денешната тврдина се состои од одбранбена структура и две главни палати, „Ман Мандир“ и Гуџари Махал, изградени од владетелот Томар Рајпут Ман Синг Томар (владеел 1486–1516 н.е.), а вториот за неговата сопруга кралица Мригнајани. Вториот најстар запис за „нула“ во светот е пронајден во мал храм (камениот натпис го има најстариот запис за нумеричкиот нулта симбол кој има место вредност како во модерната децимална нотација), која се наоѓа на патот...Read more

Тврдината Гвалиор (Гвалијар Кила) е ридска тврдина во близина на Гвалиор, Мадја Прадеш, Индија. Тврдината постоела барем од 10 век, а натписите и спомениците пронајдени во рамките на сегашниот кампус на тврдината укажуваат дека можеби постоела уште на почетокот на 6 век. Денешната тврдина, која се состои од одбранбена структура и две палати, била изградена од владетелот Томар Рајпут, Ман Синг Томар. Тврдината била контролирана од голем број различни владетели во својата историја.

Денешната тврдина се состои од одбранбена структура и две главни палати, „Ман Мандир“ и Гуџари Махал, изградени од владетелот Томар Рајпут Ман Синг Томар (владеел 1486–1516 н.е.), а вториот за неговата сопруга кралица Мригнајани. Вториот најстар запис за „нула“ во светот е пронајден во мал храм (камениот натпис го има најстариот запис за нумеричкиот нулта симбол кој има место вредност како во модерната децимална нотација), која се наоѓа на патот кон врвот. Натписот е стар околу 1500 години.

Photographies by:
Statistics: Position (field_position)
392
Statistics: Rank (field_order)
160297

Add new comment

Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.

Security
345861792Click/tap this sequence: 7512

Google street view

Where can you sleep near Fortalesa de Gwalior ?

Booking.com
454.103 visits in total, 9.077 Points of interest, 403 Destinations, 116 visits today.