Џабел Баркал

Џабел Баркал (арапски: جبل بركل) е планина која се наоѓа во Судан, на околу 400 километри северно од главниот град Хартум. Во околу 1450 п.н.е., фараонот Тутмос III ја раширил својата империја, а планината претставувала граница на империјата. По околу 300 години бил основан град наречен Напата, кој станал престолнина на кралството Куш.

Рушевините околу Џабел Баркал вклучуваат 13 храмови и 3 дворци, од кој најзначаен е оној на Амон. Од 2003 година реонот бил вклучен во списокот на УНЕСКО.

Џабел Баркал (арапски: جبل بركل) е планина која се наоѓа во Судан, на околу 400 километри северно од главниот град Хартум. Во околу 1450 п.н.е., фараонот Тутмос III ја раширил својата империја, а планината претставувала граница на империјата. По околу 300 години бил основан град наречен Напата, кој станал престолнина на кралството Куш.

Рушевините околу Џабел Баркал вклучуваат 13 храмови и 3 дворци, од кој најзначаен е оној на Амон. Од 2003 година реонот бил вклучен во списокот на УНЕСКО.

Photographies by:
Bertramz - CC BY 3.0
Statistics: Position (field_position)
1040
Statistics: Rank (field_order)
90869

Add new comment

Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.

Security
857342961Click/tap this sequence: 8629

Google street view

446.316 visits in total, 9.074 Points of interest, 403 Destinations, 201 visits today.