Tower of London

( Torre de Londres )

El Palau Reial i Fortalesa de Sa Majestat La Torre de LondresHis Majesty's Royal Palace and Fortress The Tower of London (anglès)—, més conegut per la Torre de Londres (en anglès, Tower of London), és un castell històric situat a la ribera nord del riu Tàmesi al centre de Londres, Anglaterra. Es troba dins del districte londinenc de Tower Hamlets, separat del límit nord de la ciutat per un espai obert conegut com a Tower Hill. Es va fundar cap a la fi de 1066 amb la conquesta normanda d'Anglaterra. La Torre Blanca, que dona nom al castell sencer, va ser construïda per Guillem el Conqueridor en 1078, convertint-se en símbol de l'opressió a Londres per la nova elit governant. Des d'almenys 1100, el castell va ser usat com a presó, encara que no era aquest el propòsit primari.

En conjunt, la Torre és un complex de diversos edificis situat dins de dos anells concèntrics de murs defensius i un fossat, el ca...Llegeix més

El Palau Reial i Fortalesa de Sa Majestat La Torre de LondresHis Majesty's Royal Palace and Fortress The Tower of London (anglès)—, més conegut per la Torre de Londres (en anglès, Tower of London), és un castell històric situat a la ribera nord del riu Tàmesi al centre de Londres, Anglaterra. Es troba dins del districte londinenc de Tower Hamlets, separat del límit nord de la ciutat per un espai obert conegut com a Tower Hill. Es va fundar cap a la fi de 1066 amb la conquesta normanda d'Anglaterra. La Torre Blanca, que dona nom al castell sencer, va ser construïda per Guillem el Conqueridor en 1078, convertint-se en símbol de l'opressió a Londres per la nova elit governant. Des d'almenys 1100, el castell va ser usat com a presó, encara que no era aquest el propòsit primari.

En conjunt, la Torre és un complex de diversos edificis situat dins de dos anells concèntrics de murs defensius i un fossat, el castell es va ampliar en diverses fases, sobretot sota el mandat de Ricard Cor de Lleó, Enric III i Eduard I en els segles xii i xiii. La disposició general de finals del segle xiii s'ha mantingut tot i l'activitat posterior.

La Torre de Londres ha representat un destacat paper en la història d'Anglaterra. Va ser assetjada en diverses ocasions i tenir-la controlada era important per controlar el país. La torre ha servit com armeria, tresoreria, casa de feres, Reial Casa de la Moneda, registres públics, i casa de les Joies de la Corona del Regne Unit.

Des d'inicis del segle xiv fins al regnat de Carles II, s'organitzava una processó des de la torre fins a l'Abadia de Westminster a la coronació d'un nou monarca. Cal destacar que en absència del monarca, el guàrdia de la torre és l'encarregat del castell (la de guàrdia era una posició de confiança en el període medieval). A finals del segle xv, el castell es va convertir en presó. Sota el regnat dels Tudor, la torre es va usar menys com a residència, i malgrat els intents per fortificar i reparar el castell, el desenvolupament de les seves defenses van quedar enrere per dedicar-se a l'artilleria.

L'ús del castell com a presó va sobrevenir en els segles xvi i xvii, quan personatges com Isabel I (abans de convertir-se en reina) van caure en desgràcia i van ser retingudes entre aquests murs. Aquest ús ha derivat en la dita "enviar a la torre" com a sinònim de "enviar a la presó". Malgrat la seva reputació com a lloc de tortura i mort, popularitzada pels religiosos del segle xvi i els escriptors del segle xix, només set persones van ser executades dins de la torre abans de les Guerres Mundials. Les execucions normalment es duien a terme al turó (Tower Hill), al nord del castell, que en un període de 400 anys va ser testimoni de 112 execucions.

A la segona meitat del segle xx, institucions com la Casa de la Moneda es van traslladar a altres localitzacions des de la Torre de Londres, deixant molts edificis buits. Anthony Salvin i John Taylor van aprofitar llavors l'oportunitat de restaurar la torre a la seva aparença original medieval, retirant moltes de les estructures postmedieval que romanien buides. Durant les Guerres Mundials, la torre es va usar de nou com a presó, presenciant les execucions de dotze persones per espionatge. Després de les guerres, el dany causat es va reparar i el castell va reobrir les seves portes al públic. Avui en dia, la Torre de Londres és una de les atraccions turístiques més famoses del país. El manteniment va a càrrec de la institució benèfica Historic Royal Palace (Palaus Reials Històrics), i va ser declarada en 1988 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, per tractar-se d'una fortalesa normanda de l'edat mitjana excepcionalment ben conservada i per la seva significació com a centre de poder ininterromput durant segles i segles d'història britànica i europea.

 Exteriors de la Torre Blanca de Londres. La Torre de Londres vista des del riu Tàmesi La torre de Londres i a l'esquerra la City

La primera fortificació coneguda en el lloc va ser una fortificació romana que Claudi va construir per a protegir la ciutat de Londinium.

 Panoràmica de la torre de Londres (des de la sortida de l'estació de metro de Tower Hill)

L'any 1078 Guillem I d'Anglaterra va ordenar la construcció de la Torre Blanca, tant per a protegir els normands de la població de Londres com per a protegir Londres de qualsevol enemic. Els primitius forts existents, inclòs el romà, eren edificis construïts en fusta, però Guillem va ordenar que la Torre es construís amb pedres portades especialment des de França. Va ser el rei Ricard Cor de Lleó qui va construir la fossa al voltant de l'edifici i el va omplir amb aigua del Tàmesi. La fossa, però, no va ser gaire efectiva fins que Enric III la va reconstruir seguint una tècnica neerlandesa. El 1830 la fossa va ser drenada i s'hi van trobar ossos humans al fons.

Al segle xiii es va establir a la Torre una casa de feres, probablement en els inicis de 1204 durant el regnat de Joan sense Terra i, possiblement, amb animals procedents d'una antiga casa de feres establerta el 1125 pel rei Enric I al seu palau prop de Woodstock. La col·lecció d'animals es va obrir algunes vegades al públic durant el regnat d'Isabel I i el 1804 la col·lecció es va obrir al públic de forma regular. Aquí va ser on el poeta William Blake va veure al tigre que va inspirar el seu poema The Tyger. Els animals es van traslladar al nou zoològic de Londres el 1828. Encara es conserva un porta amb el nom de porta del lleó en honor dels animals que un dia van residir en la Torre.

La majoria dels criminals comuns eren executats en llocs públics a l'exterior de la Torre; execucions que també es van fer públiques amb algunes personalitats de classe alta com Thomas More. No obstant això, els nobles i, sobretot, les dones, eren executats de forma privada a la "Torre Verda", a l'interior del complex, i enterrats a la Capella Real de San Pere ad Vincula. Alguns dels nobles executats en l'exterior de la Torre estan enterrats també en aquesta capella.

 Imatge d'Elisabet I d'Anglaterra (v. 1588)

Alguns dels presoners de la Torre, al llarg de la història, són:

Joan Balliol, rei d'Escòcia David II d'Escòcia Joan II de França Carles I d'Orleans, duc d'Orleans i duc de Valois Enric VI d'Anglaterra Elisabet I d'Anglaterra Guy Fawkes Rudolf Hess

Alguns dels executats en la Torre acusats de traïció, al llarg de la història, són:

William Hastings, baró de Hasting (1483) Thomas More (1535) Anna Bolena (1536) Margaret Pole, comtessa de Salisbury (1541) Joana Bolena, vescomtessa de Rochford (1542) Caterina Howard (1542) Jane Grey (1554) Robert Devereux, comte d'Essex (1601)

La llegenda diu que es pot veure a Anna Bolena, executada per traïció al rei Enric VIII d'Anglaterra, passejar per la Torre amb el seu cap sota l'aixella.

L'ús militar de la Torre com a fortificació es va tornar obsoleta amb la introducció de l'artilleria. Tot i això, la Torre va servir com a caserna general del departament d'armament britànic fins al 1855. Durant la Primera Guerra Mundial onze espies alemanys van estar presoners en la Torre i el 1941 l'ajudant de Hitler, Rudolf Hess, va romandre tancat en la Torre durant quatre dies.

 Guarda Beefeater a l'entrada de la Torre de Londres
Fotografies de:
Hilarmont - CC BY-SA 3.0 de
Statistics: Position
1129
Statistics: Rank
102100

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
826753491Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 9985
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Torre de Londres ?

Booking.com
522.776 visites en total, 9.230 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 284 visites avui.