México-Tenochtitlan

( Tenochtitlán )

Tenochtitlán o México-Tenochtitlan (l'ortografia alternativa Tenotxtitlan o Tenotxtítlan també ha estat utilitzada en català) era la capital de l'Imperi asteca. Va ser construïda el 1325 sobre una illa enmig del llac de Texcoco. Es va convertir en la ciutat més poderosa de Mesoamèrica, i una de les ciutats més grans del món, fins al 1521, quan va ser destruïda pels conqueridors espanyols. La ciutat de Mèxic es va construir sobre les ruïnes de Tenochtitlan.

 El sistema de llacs de Texcoco i les ciutats mexiques

Els asteques o mexiques va ser l'última de les tribus nahues a immigrar a la vall de Mèxic des del nord, d'acord amb les llegendes a la recerca d'un lloc per establir-se promès per llur déu patró, Huitzilopotxtli. Van rebre la protecció del senyor de Culhuacán, Cocoxtli: assimilaren la seva cultura i es casaren amb les dones de la ciutat. Els mexiques van sacrificar una de les filles de Cocoxtli, en honor del seu déu, i provocaren així una guerra, després de la qual van ser forçats a establir-se en una de les illes deshabitades enmig del llac de Texcoco. La tradició asteca, tanmateix, diu que seria en aquest lloc on trobarien el senyal que els havia promès Huitzilopotxli: una àguila devorant una serp sobre una figuera de moro que creixia en una roca, senyal que indicava el lloc on havien de bastir la seva ciutat. De fet, Tenochtitlán significa 'lloc de la figuera de moro i pedra'.

Una segona ciutat, Tlatelolco, va ser fundada poc més al nord, sobre una altra illa del llac per un grup de dissidents dels mexiques, els quals es convertirien en comerciants molt poderosos. Amb el pas del temps ambdues ciutats serien connectades pel sistema de chinampes i amb les ciutats de la vora del llac per mitjà de ponts i calçades. Tlatelolco es va convertir en el centre comercial més important no sols de la regió sinó de Mesoamèrica, mentre que Tenochtitlán es convertiria en el centre de guerra i capital de l'imperi. La bellesa de la ciutat va sorprendre els conquistadors, entre ells Bernal Díaz del Castillo, que la va comparar amb Venècia, i va dir que era la més bella de totes les que coneixia.

Fotografies de:
Minerva Castro - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
3392
Statistics: Rank
34357

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
479653182Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 2965
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Tenochtitlán ?

Booking.com
531.964 visites en total, 9.232 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 2.983 visites avui.