Kariye Camii

( Sant Salvador de Cora )

L'església de sant Salvador de Cora (en turc: Kariye Müzesi) és considerada un dels més bonics exemples d'església romana d'Orient a Istanbul. Està situada a Edirnekapı, districte de Fatih. Al segle xvi, l'església va ser convertida en mesquita pels turcs otomans, i va esdevenir un museu el 1948 (en turc: Kariye Müzesi). L'interior és cobert de fins mosaics i frescs del segle xiv.

L'església va ser originalment construïda al segle v fora dels murs que Constantí havia construït al segle iv. El nom grec de l'església és ἡ Ἐκκλησία του Ἅγιου Σωτῆρος ἐν τῃ Χώρᾳ (he Eklisia tu Hàgiu Soteros en ti Khora), en ti Khora significa 'en els camps', aquesta locució va esdevenir el diminutiu de l'església. Quan les noves muralles de Teodosi van ser erigides el 413-414, l'església es va trobar dins del sistema defensiu de la ciutat, però va guardar el nom de Cora. El nom podria haver pres llavors un sentit més espiritual, sent llavors assimilat al ventre de la Verge com ho fa pensar la inscripció que es pot llegir sobre un mosaic del nàrtex: «Lloc d'encarnació del Déu incommensurable».

Tanmateix, la majoria del que avui és visible data del període 1077-1081, quan Maria Ducas, la sogra d'Aleix I Comnè, va fer reconstruir l'església amb planta de creu grega, un estil aparegut al segle xi i el qual servirà de model per a les esglésies ortodoxes fins al segle xviii. Al començament del segle xii, l'església va sofrir un enfonsament parcial, potser a causa d'un terratrèmol. Aleshores va ser reconstruïda per Issac Comnè, el tercer fill d'Aleix. Tanmateix, no fou fins després de la tercera fase de construcció, dos segles més tard, que l'església va rebre la forma amb què la coneixem actualment. El poderós home d'estat Teodor Metoquites va dotar l'església de la majoria dels seus magnífics mosaics i frescs. Aquesta decoració impressionant va ser executada entre 1315 i 1321.

 Plànol de l'església.

Per contra, encara que coneguem bé els socis comanditaris d'aquestes obres, els executants en continuen sent desconeguts. El 1328, Metoquites va ser exiliat per Andronikos III Palaiologos; tanmateix, va ser autoritzat a tornar a Constantinoble dos anys més tard en tant que monjo de la congregació de Cora.

Després de la conquesta de Constantinoble pels turcs, l'església fou transformada en mesquita el 1511 per Atık Ali Paşa, gran visir de Baiazet II. A causa de la prohibició a l'islam de representar l'Home, els mosaics i els frescs són recoberts de calç, però no són destruïts.

El 1948, Thomas Whittemore i Paul A. Underwood, del Byzantine Institute of America i del Dumbarton Oaks Center for Byzantine Studies, van patrocinar un programa de restauració. Des de llavors l'edifici va deixar de ser una mesquita i el 1958 va ser obert al públic com a museu. No obstant l'estiu de 2020 la seva administració va ser transferida a la Direcció d'Assumptes Religiosos[1] per a la seva reconversió.

Después de Santa Sofía, Erdogan decreta convertir en mezquita la histórica iglesia de Chora; article publicat per diari espanyol Público el 21/08/2020.
Fotografies de:
Takeaway - CC BY-SA 3.0
Statistics: Position
1772
Statistics: Rank
71470

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
753928614Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 9929

Google street view

On puc dormir a prop de Sant Salvador de Cora ?

Booking.com
489.155 visites en total, 9.196 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 61 visites avui.