Mutriku

Mutriku és un municipi de Guipúscoa, de la comarca del Baix Deba. Limita al nord amb el mar Cantàbric,al sud-oest amb Markina-Xemein (Biscaia), al sud amb Mendaro, a l'est amb Deba i a l'oest amb Berriatua i Ondarroa (Biscaia).

Les coves de Jentiletxea II, Langatxo i Iruroin testimonien, mitjançant les troballes que s'hi han fet, l'ocupació d'aquestes terres en períodes prehistòrics que es remunten al Paleolític superior. La vila de Mutriku es va fundar el 1209 pel rei castellà Alfons VIII, que li va atorgar carta de poblament i la possibilitat d'emmurallar l'urbs (n'hi ha encara alguna resta). El nucli medieval es va desenvolupar i s'hi van construir importants palaus i cases torre pertanyents algunes a les famílies aristocràtiques i algunes altres les riqueses procedents del comerç marítim o del servei com a marins en l'armada. El 1553 un incendi va destruir gran part de la vila: es van salvar algunes cases de pedra, però es van perdre totes les de fusta.

 Vista general de la platja de Saturraran.

Al segle xix, sent alcalde Cosme Damián Churruca, Mutriku va conèixer una revolució urbana, en la qual es van obrir dues places situades als extrems del nucli urbà. Una d'elles es va construir en el lloc on era l'antiga església que, a causa del seu estat ruïnós, es va demolir. L'altra, en l'altre extrem, es va formar amb la construcció de la nova església d'estil neoclàssic, conformant la plaça amb l'ajuntament. El segle xx va portar l'ampliació del port i les seves instal·lacions, i el XXI una altra nova ampliació amb ànim de potenciar la pesca i el turisme. És destacable que aquesta nova ampliació hagi comportat la construcció d'una central elèctrica mareomotriu.

Fotografies de:
Zarateman - CC0
Statistics: Position
7802
Statistics: Rank
6126

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
153689274Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 7271
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Mutriku ?

Booking.com
517.725 visites en total, 9.229 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 188 visites avui.