Bai, Bizkaia

( Ea (Biscaia) )

Ea és un municipi de Biscaia, a la comarca de Lea-Artibai

El riu Lea forma una estreta ria en la seva desembocadura, en la qual es troba encaixonada la localitat, amb les cases alineades en estrets carrers paral·leles al riu i un petit i antic pont que salva la llera. La petita platja i l'abric de pescadors queden protegits en el fons de la ria, quedant sense aigua durant la marea baixa.

Es és el municipi d'Espanya que s'escriu amb menys lletres, i un dels tres municipis estatals que no té consonants. Els altres dos són Aia, a Guipúscoa, i Oia, a Pontevedra.

El poble d'Ea neix en el segle xvi quan pescadors dels llogarets veïns d'Ereño, Bedarona i Natxitua, estableixen un assentament permanent de pescadors en el port natural que forma la ria d'Ea. Fins al segle xix Ea no va tenir entitat municipal pròpia. La ria dividia el poble en dues parts, una d'elles pertanyia a l'anteiglesia de Bedarona i l'altra meitat a l'anteiglesia de Natxitua. Aquesta és la raó que Ea posseeixi dues esglésies parroquials, una a cada costat del riu i separades únicament per un pont. En el segle xix el port de Ea superava en puixança i població a les dues anteiglesias a les quals pertanyia. Per això els municipis de Bedaroa i Natxitua van ser fusionats en un nou municipi de nomeni Ea i amb capitalitat en el port de Ea. A partir de llavors, la truita es va girar, i Natxitua i Bedarona van passar a ser barris rurals d'Ea.

Fotografies de:
Statistics: Position
1796
Statistics: Rank
70265

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
537416928Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 4169

Google street view

On puc dormir a prop de Ea (Biscaia) ?

Booking.com
481.356 visites en total, 9.174 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 17 visites avui.