Real Monasterio de Santa María de Guadalupe

( Monestir de Guadalupe )

El Monestir de Guadalupe — formalment en castellà Real Monasterio de Santa María de Guadalupe— és un cenobi jerònim a la localitat extremenya de Guadalupe. El 1993 fou inscrit al Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Els estils arquitectònics que presenta són el gòtic, mudèjar, renaixentista, barroc i neoclàssic, dels segles XIII al XVIII.

El 1389 el rei Joan I de Castella atorgà un privilegi per al qual lliura a l'Orde de Sant Jeroni, llavors jove orde monàstic (fundat només quinze anys abans), l'església del santuari de la Mare de Déu de Guadalupe, a la província de Càceres. El santuari era un lloc molt concorregut i popular, meta de pelegrinatges, i les terres del voltant, molt riques. Els monjos, en establir-se, van construir-hi l'edifici monàstic, l'església i tot un seguit de serveis assistencials: escola, hospitals per als pelegrins (on es desenvolupà una prestigiosa escola de medicina), tallers, etc. L'explotació de les terres, dedicades a l'agricultura i, sobretot, a la ramaderia, va fer que el monestir esdevingués aviat un dels més rics de la Corona de Castella, com també el poble que s'hi formà al voltant, la Puebla de Guadalupe. A més, l'orde va revitalitzar els pelegrinatges al santuari, cada cop més nombrosos arran de la fama del monestir i dels serveis que s'hi oferien, especialment l'assistència mèdica: aquests pelegrinatges van ésser una altra important font d'ingressos.

Finalment, durant els segles XV i XVI fou especialment afavorit per l'aristocràcia castellana i pels reis. El 1464, el rei Enric IV de Castella, hi va portar la infanta i futura reina Isabel la Catòlica amb la intenció d'acordar-ne el casament amb Alfons V de Portugal, però la infanta el refusà. Tanmateix, a Isabel la Catòlica li va agradar molt l'indret i el visità amb freqüència, deixant-hi el seu testament original, que s'hi conserva.

Cristòfor Colom també hi va acudir cercant el finançament pels seus viatges a Amèrica (Sentència de Guadalupe).

Fotografies de:
No machine-readable author provided. Kushif assumed (based on copyright claims). - CC BY-SA 3.0
Statistics: Position
9025
Statistics: Rank
2042

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
627485319Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 8198

Google street view

On puc dormir a prop de Monestir de Guadalupe ?

Booking.com
480.367 visites en total, 9.173 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 224 visites avui.