Santa María la Blanca (Toledo)

( Santa María la Blanca )

Santa María la Blanca és un temple a la ciutat espanyola de Toledo. Construït l'any 1180 com a sinagoga i, havent funcionat com a tal durant 211 anys, va ser expropiada i transformada en església com a conseqüència del pogrom de 1391. Avui dia l'edifici pertany a l'Església catòlica, però no es realitza culte en ell. Es troba obert al públic i funciona com a museu o centre on es desenvolupen activitats tant culturals com a educatives.

El 1260 la comunitat jueva de Toledo obtingué un permís extraordinari del rei Alfons el Savi per a reconstruir «la major i més bella sinagoga d'Espanya», oposant-se així a una butlla del papa Innocenci IV.[1] L'edifici fou erigit en territori cristià (Regne de Castella) per constructors musulmans i tingué com a realitzador i finançador la comunitat jueva de Toledo, representada per Yosef ben Shoshan.[2] Un cop acabat l'edifici fou anomenat «Sinagoga Major» perquè era el principal centre de culte hebreu a Toledo. Ja des dels seus orígens, aquell temple formava part de les deu sinagogues toledanes considerades per Yehuda ben Shlomo al-Jarizi als seus escrits del segle xii:

« castellà Vine a la extensa ciudad de Toledo, capital del reino, que está revestida del encanto de la dominación y ornada con las ciencias, mostrando a los pueblos y príncipes su belleza. [...] ¡Cuántas sinagogas hay en ella de belleza incomparable! Allí toda el alma alaba al Señor.[3]

traducció al català Vaig venir a l'extensa ciutat de Toledo, capital de el regne, que està revestida de l'encant de la dominació i ornada amb les ciències, mostrant als pobles i prínceps la seva bellesa. [...] Quantes sinagogues hi ha en ella de bellesa incomparable! Allà tota l'ànima lloa el Senyor »

Durant anys els hebreus van acudir a la Sinagoga Major per orar i estudiar la Bíblia, per això va ser interromput per l'assalt al barri jueu el 1355 i matances en 1391, ocasionats pels incendiaris discursos de Ferran Martínez, ardiaca d'Écija. En el context de la campanya de predicació de sant Vicent Ferrer l'edifici va ser convertit en església de l'orde de Calatrava sota la advocació de la Verge el 1411 i, des de llavors, es denominà «Església de Santa María la Blanca». El 1550 el cardenal Siliceo la va transformar en un beateri per a dones públiques penedides. De llavors data el retaule de l'escola de Berruguete, obra de Juan Bautista Vázquez el Vell i Nicolás Vergara el Vell. Les transformacions en la capçalera de l'edifici són d'aquesta època i van estar a càrrec de l'arquitecte Alonso de Covarrubias. Entre 1600 i 1701 l'edifici va romandre desocupat. Durant el segle xviii va ser caserna de les tropes de la guarnició de Toledo. Amb la invasió napoleònica de principis del segle xix va ser convertit en dipòsit. A mitjan mateix segle fou declarat monument nacional i, després de la Guerra Civil espanyola, un reial decret del govern el cedí a l'Església catòlica. Amb tot, no és per res inusual referir-se a aquest edifici com la «Sinagoga de Santa María la Blanca».[4][5]

Joseph Jacobs. Toledo: School of Translators Under Alfonso X. Jewish Encyclopaedia, 1901-1906.  Aun si en su texto se lee "to build" (construir). La judería de Toledo. Casa de Jacob, visitado el 8-1-2008.  Error en arxiuurl o arxiudata.Mª Teresa Llurba Huguet. «Historia de los Judíos en Toledo», llengua = castellà. [Consulta: 9 gener 2008]. [16 de maig de 2015] Sinagoga de Santa María la Blanca o Mayor. Ayuntamiento de Toledo.  [4 de gener de 2008] Toledo Turismo: Sinagoga de Santa María la Blanca. Patronato Municipal de Turismo de Toledo, visitado el 8-1-2008. 
Fotografies de:
Statistics: Position
1417
Statistics: Rank
86785

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
483265917Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 5127
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Santa María la Blanca ?

Booking.com
493.656 visites en total, 9.222 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 9 visites avui.