Matera és un municipi italià, situat a la regió de Basilicata i a la província de Matera. L'any 2015 tenia 60.446 habitants i és capital de la província homònima i la segona ciutat de Basilicata en població, així com el municipi més extens de Basilicata.

Entre 1663 i 1806 era la capital del Giustizierato de Basilicata en el Regne de Nàpols. Durant aquest període, la ciutat va experimentar un important creixement econòmic, comercial i cultural.

Coneguda pel nom de "Città dei Sassi" ("Ciutat dels Penyals" en català) o "Ciutat subterrània".

Matera va ser designada, juntament amb Plovdiv (Bulgària), Capital Europea de la Cultura 2019.

Els orígens de Matera daten de la prehistòria. Per la gran quantitat d'habitatges excavats al tuf (tipus de roca volcànica) també és coneguda com la "ciutat subterrània". Degut a la continuïtat de l'existència de l'home des del paleolític fins a l'actualitat és considerada un dels assentaments més antics del món.

La ciutat va ser ocupada per les primeres colònies gregues d'Itàlia i després va estar sota la dominació romana. El 568 era territori dels longobards, expulsats el 612 pels bizantins. Va ser reconquerida el 664 pels longobards i va formar part del ducat de Benevent.

L'any 867 continuava en mans dels longobards, els quals, degut a l'assetjament que patien per part dels sarraïns, van demanar la intervenció de l'emperador Lluís II, el qual la va incendiar per tornar-la a reconstruir. El 938 pateix altres incursions i saquejos per part dels sarraïns.

Va ser conquerida pels normands, que van crear el comtat de Matera, el qual va ser governat com un estat independent. El primer comte, el 1043, va ser Guillem d'Altavilla.

Al segle xv va pertànyer a la Corona d'Aragó. Els aragonesos es varen comprometre a mantenir-la sota la dependència de la corona, però no varen mantenir el seu compromís i la varen vendre al comte Giovan Carlo Tramontano, que era odiat per la població i va ser assassinat el 1514. Posteriorment es varen alternar períodes de llibertat i sotmetiment.[1]

«Cenni storici». Comune di Matera. Arxivat de l'original el 5 d’abril 2016. [Consulta: 26 abril 2016].
Fotografies de:
Martin de Lusenet from Heemskerk, Netherlands - CC BY 2.0
Zones
Statistics: Position
1085
Statistics: Rank
105092

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
543971826Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 7587
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Matera ?

Booking.com
523.714 visites en total, 9.230 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 320 visites avui.