El Castel del Monte és un edifici del segle xiii construït per Frederic II, a la Pulla, a la ciutat d'Andria, prop de Santa Maria del Monte.

Està situat sobre un turó, a la part occidental de la cadena de Murga, a 540 m sobre el nivell del mar. Les ciutats més properes són Andria (18 km), Ruvo di Puglia, i Corato (21 km).

Es va incloure a la llista de monuments nacionals a Itàlia el 1936 i al patrimoni de la humanitat per la UNESCO el 1996.

El seu origen se situa oficialment el 29 de gener de 1240, quan Frederic II Hohenstaufen va ordenar que es preparessin els materials i tot el necessari per construir un castell prop de l'església de Santa Maria de Monte (ja desapareguda). Aquesta data, però, no és acceptada per tots els estudiosos: segons alguns, de fet, la construcció del castell en aquell moment ja havia arribat a les teulades.

No queda clara l'atribució a un determinat arquitecte: alguns l'atribueixen a Richard Lentini, però molts sostenen que la construcció del disseny és del mateix Frederic II. Sembla que va ser construït sobre les ruïnes d'una fortalesa anterior, primer Llombarda i després Normanda. Probablement a la mort de Frederic II (que va tenir lloc a 1250) l'edifici encara no estava acabat.

Fou rarament utilitzat en celebracions, tot i així, el 1246 va haver-hi el casament de Violant, la filla il·legítima de Richard i Bianca Lancia amb el comte de Caserta Riccardo Caetani.

A partir del segle xvii va patir un llarg període d'abandonament, durant el qual el castell va ser espoliat de mobles i decoracions de marbre parietal (les restes encara són visibles, només per darrere dels capitells) i es va convertir així en una presó i en un refugi per als pastors, bandits i refugiats polítics. El 1876 el castell, en condicions de conservació summament precàries, va ser comprat finalment (per la suma de 25.000 £) per l'Estat italià, que en va preparar la restauració a partir de 1928. El 1936 va ser declarat monument nacional.

El 1996, la UNESCO l'ha inscrit a la llista de Patrimoni per la perfecció de les seves formes i per l'harmoniosa unió dels elements culturals del nord d'Europa i el món islàmic de clàssic, típic exemple d'arquitectura militar medieval.

Fotografies de:
Niccolò Rigacci - CC BY-SA 3.0
Zones
Statistics: Position
1278
Statistics: Rank
92911

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
258346179Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 3111

Google street view

On puc dormir a prop de Castel del Monte ?

Booking.com
489.482 visites en total, 9.196 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 120 visites avui.