Etna

L'Etna, també conegut localment com a Mungibeddu (el Montgibell en català medieval), és un volcà de la costa est de Sicília, entre les províncies de Messina i Catània. És el volcà actiu més gran d'Europa i la muntanya més alta d'Itàlia (3.357 metres) fora dels Alps. Durant un període de sis mesos el 2021, l'Etna va fer erupció tant de material volcànic que la seva alçada va augmentar aproximadament uns 100 m, i el cràter sud-est és ara la part més alta del volcà. La seva prominència té el mateix valor que la seva altura, ja que és la muntanya més alta de l'illa. L'Etna cobreix una àrea de 1.570 km². L'aparició de l'Etna està datada en 300.000 anys, cosa que fa que sigui un volcà recent segons el temps geològic.

L'Etna ocupa una superfície de 1190 km² amb una circumferència basal de 140 km. Això el converteix, amb diferència, en el més gran dels tres volcans actius d'Itàlia, sent aproximadament dues vegades i mitja l'alçada del següent més gran, el mont ...Llegeix més

L'Etna, també conegut localment com a Mungibeddu (el Montgibell en català medieval), és un volcà de la costa est de Sicília, entre les províncies de Messina i Catània. És el volcà actiu més gran d'Europa i la muntanya més alta d'Itàlia (3.357 metres) fora dels Alps. Durant un període de sis mesos el 2021, l'Etna va fer erupció tant de material volcànic que la seva alçada va augmentar aproximadament uns 100 m, i el cràter sud-est és ara la part més alta del volcà. La seva prominència té el mateix valor que la seva altura, ja que és la muntanya més alta de l'illa. L'Etna cobreix una àrea de 1.570 km². L'aparició de l'Etna està datada en 300.000 anys, cosa que fa que sigui un volcà recent segons el temps geològic.

L'Etna ocupa una superfície de 1190 km² amb una circumferència basal de 140 km. Això el converteix, amb diferència, en el més gran dels tres volcans actius d'Itàlia, sent aproximadament dues vegades i mitja l'alçada del següent més gran, el mont Vesuvi. Només el Teide a Tenerife, a les illes Canàries, el supera a tota la regió europeu-nordafricana a l'oest del mar Negre.

Està constituït per una massa de materials de projecció i per lava. A més del cràter principal i d'un parell més de grans dimensions, també presenta una gran quantitat de petits cràters adventicis. L'activitat hi és gairebé constant, i les erupcions posen sovint en perill gent, cases i conreus. L'erupció del 1669, que va destruir una bona part de Catània, ha estat la més catastròfica, amb 20.000 morts. L'erupció va començar l'11 de març i la colada de lava va arribar a la ciutat el 16 d'abril.

Durant el segle xx la seva altura ha variat sovint en uns 100 metres amunt o avall en funció de les seves erupcions de lava. L'erupció més recent va ser el dijous 10 de febrer de 2022.

La seva altitud elevada implica que hi hagi al seu entorn un microclima humit que contrasta amb el clima de la regió siciliana: és terra d'agricultura fèrtil, hi ha estacions d'esquí, etc.

A causa de la seva història d'activitat recent i població propera, l'Etna ha estat designat Volcà de la dècada per les Nacions Unides. El juny de 2013, va ser afegit a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

L'origen del vulcanisme que alimenta l'Etna, així com el de les illes Eòlies situades al nord de Sicília o el de les Cíclades a Grècia, encara es discuteix i podria ser causat ja sigui per la presència d'un punt calent, o per la subducció de la placa africana sota la placa eurasiàtica.

L'Etna actual, anomenat Mongibello per distingir-lo d'altres fases de formació, és el resultat d'una construcció que es va dur a terme en quatre fases repartides al llarg de 500.000 anys:[1]

el període " pre-etneu », amb activitat essencialment submarina, va començar fa uns 400.000 anys al sud-est de l'actual Etna i va donar lloc als esculls d'Acicastello compostos per lava de coixí;[1] la frase" Antic Etna ", iniciada fa uns 168.000 anys, produeix erupcions localitzades com la de Paternò (sud-sud-oest) i potser és l'origen del primer edifici al lloc de l'Etna;[1] la frase" Trifoglietto II ", iniciat 80.000 anys, es caracteritza per la construcció de diversos estratovolcans construïts per apilament successiu;[1] la frase" Mongibello, iniciat 35.000 anys i que encara no està acabat, va veure la construcció de l'actual cim en tres etapes, Mongibello antiga, recent i moderna, definida per importants esfondramants.[1] Vista des de Taormina per Giuseppe Bruno, ca. 1865.

La Vall de la vedella, la caldera de cinc quilòmetres d'amplada per deu quilòmetres de llarg orientada a l'est, es va formar arran de l'esfondramant d'una altra caldera durant la fase " Trifoglietto II"[2] però la seva forma final es deuria a un col·lapse que data d'aproximadament 3.500 anys.[3]

El creixement del cim actual de l'Etna es va interrompre fa uns 2.000 anys per l'enfonsament de la Caldera del Piano en un rar esdeveniment explosiu plinià l'any 122 aC.[4] Aquesta caldera de dos quilòmetres i mig de diàmetre encara és visible i la seva vora culmina a 2.900 m sobre el nivell del mar.

 Dibuix de l'erupció de l'Etna de 1669. Una colada de lava que s'escapa d'una ventilació lateral està destruint cases a Catània. Un plomall volcànic s'aixeca de la part superior del volcà.

L'any 2012, el cim de l'Etna està ocupat per cinc cràters de cim: el cràter nord-est va aparèixer el 1911, el Voragine el 1947, el Bocca Nuova el 1968, el cràter sud-est el 1971 i el nou cràter sud-est va aparèixer el 2007 al peu est de l'antic, i regularment actiu des de llavors.

La primera ascensió registrada del volcà la va fer el filòsof grec Empèdocles entre els anys 490 i 430 aC.; s'hi hauria llançat per suïcidar-se i les seves sandàlies de bronze es van trobar a la vora del cràter.[5] El geògraf grec Estrabó (mort cap al 23) és un dels primers a descriure seriosament l'aparició de l'Etna.[6] En el seu treball titulat Geografia.[6][7] Indica que la part superior canvia de forma amb freqüència i descriu que la part superior té una forma circular de vint estadi de circumferència (uns 3,6 kilomètres.[6] L’emperador Adrià va pujar al cim de l'Etna l'any 125.[8]

Santa Àgata, patrona de la ciutat de Catània situada als peus de l'Etna, va ser martiritzada per les autoritats de l’Imperi Romà l'any 251. La seva mort va anar acompanyada d'un terratrèmol que va sacsejar tota la ciutat. Un any després d'aquests fets, l'Etna va esclatar, abocant un flux de lava cap a Catània. Els habitants es van apoderar del vel que cobria la tomba de Santa Àgata i el van posar davant de la lava que es va aturar de seguida, salvant així la ciutat.[9][10] Des d'aleshores, Santa Àgata ha estat invocada per la gent de Catània per protegir-se dels terratrèmols, les erupcions volcàniques o els incendis provocats per l'Etna.[11]

↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Italy's volcanoes: the gradle of volcanology - Formation». Arxivat de l'original el 2011-05-13. [Consulta: 7 novembre 2022]. «Italy's volcanoes: the gradle of volcanology - Géologie». Arxivat de l'original el 2011-05-13. [Consulta: 7 novembre 2022]. «Italy's volcanoes: the gradle of volcanology - Formation». Arxivat de l'original el 2011-05-13. [Consulta: 7 novembre 2022]. «Italy's volcanoes: the gradle of volcanology - Géologie». Arxivat de l'original el 2011-05-13. [Consulta: 7 novembre 2022]. Lucien Jerphagnon. «« Empédocle », À l’école des Anciens» p. 30-32.. Éditions Perrin, « Synthèses Historiques », 2014. ↑ 6,0 6,1 6,2 Géographie, Strabon Géographie, Strabon, Livre VI, chapitre II, 8 Pierre Lévêque. «« L’Etna », La Sicile» p. 249-260.. Presses Universitaires de France, « Nous partons per », 1989. «St. Agatha, virgin and martyr». Vatican News. «Sainte Agathe». [Consulta: 7 novembre 2022]. «Sainte Agathe, patronne de Catane (Italie)». [Consulta: 7 novembre 2022].
Fotografies de:
Statistics: Position
1187
Statistics: Rank
97008

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
418362759Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 7143

Google street view

On puc dormir a prop de Etna ?

Booking.com
481.088 visites en total, 9.173 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 175 visites avui.