Desierto de Atacama

( Desert d'Atacama )

El desert d'Atacama (castellà: Desierto de Atacama) és el desert més àrid del món, que s'estén pel nord de Xile. Amb una extensió superior als 105.000 km², està situat al Tròpic de Capricorn, com el desert del Kalahari o el Gran Desert Australià.

L'aridesa, determinada per la latitud, s'incrementa a causa de l'efecte barrera de la serralada dels Andes, que bloqueja la humitat procedent de l'oceà Atlàntic a través de la conca amazònica. Al desert d'Atacama s'han enregistrat períodes de fins a 40 anys sense pluges al sector central, delimitat per les ciutats més properes d'Antofagasta, Calama, Iquique i Arica, essent l'únic lloc del planeta on s'ha pogut mesurar un 0% d'humitat relativa de l'aire.

El desert ha estat poblat des del començament de la colonització americana pels indígenes, especialment per tribus com els atacameños, mentre que al litoral hi vivien els changos. Dominat per l'Imperi Inca, els espanyols l'anom...Llegeix més

El desert d'Atacama (castellà: Desierto de Atacama) és el desert més àrid del món, que s'estén pel nord de Xile. Amb una extensió superior als 105.000 km², està situat al Tròpic de Capricorn, com el desert del Kalahari o el Gran Desert Australià.

L'aridesa, determinada per la latitud, s'incrementa a causa de l'efecte barrera de la serralada dels Andes, que bloqueja la humitat procedent de l'oceà Atlàntic a través de la conca amazònica. Al desert d'Atacama s'han enregistrat períodes de fins a 40 anys sense pluges al sector central, delimitat per les ciutats més properes d'Antofagasta, Calama, Iquique i Arica, essent l'únic lloc del planeta on s'ha pogut mesurar un 0% d'humitat relativa de l'aire.

El desert ha estat poblat des del començament de la colonització americana pels indígenes, especialment per tribus com els atacameños, mentre que al litoral hi vivien els changos. Dominat per l'Imperi Inca, els espanyols l'anomenaren el "despoblado de Atacama". Després de la independència, Bolívia en va ocupar la part més important, incloent-hi els valuosos dipòsits de salnitre, que estigueren a l'origen de la Guerra del Pacífic (1879-1883). A l'acabament d'aquest conflicte, Xile es va annexar l’antiga part boliviana, on s'ha desenvolupat una intensa activitat minera que inclou explotacions de coure, liti (hi ha la major reserva del món amb un 40%) i altres metalls.

El desert d'Atacama ha estat poblat des dels començaments de la colonització americana. Una de les activitats dels primers habitants d'aquesta zona era la mineria, datada entre 12.000 i 10.000 anys enrere en una mina d'òxid de ferro a Taltal, Regió d'Antofagasta, la més antiga del continent.24 25

Període prehispànic

La cultura Chinchorro es va desenvolupar a la zona del desert d’Atacama des del 7.000 aC fins al 1.500 aC. Aquests pobles eren pescadors sedentaris que habitaven principalment zones costaneres. La seva presència es troba a les ciutats actuals d'Ilo, al sud del Perú, fins a Antofagasta, al nord de Xile.[1][2] La presència d’aigua dolça a la regió àrida de la costa va facilitar l’assentament humà en aquestes zones. Els chinchorro eren famosos per la seva detallada momificació i pràctiques funeràries, van ser la primera cultura coneguda en realitzar-ne.[3]

Aquest territori també va ser habitat per altres pobles com els atacamenys, mentre que en el seu litoral vivien els changos, els cols, els lupacas i els uros. Va ser dominat pel senyoriu de Chucuito sota el nom de Colesuyo i després per l'Imperi Inca com Collasuyo. Els atacamenys destacaven per la construcció de ciutats fortificades anomenades pucaràs, una de les quals es troba a pocs quilòmetres de San Pedro de Atacama. L'església de la ciutat va ser construïda pels espanyols el 1577.

Període imperial

L'assentament d'oasi de Pica té orígens prehispànics, però va servir com una escala important per al trànsit entre la costa i l'altiplà durant l'època de l'Imperi Inca.[4] Les ciutats costaneres es van originar als segles XVI, XVII i XVIII durant l'època de l'Imperi espanyol, quan van sorgir com a ports marítims de plata produïda a Potosí i altres centres miners.

La regió més àrida va ser denominada «despoblat d'Atacama» durant l'època colonial espanyola. Després de les Guerres d'independència hispanoamericanes, i a causa de la inexactitud dels documents reals, la zona va estar en disputa fins que, a través dels tractats de límits de 1866 i 1874, la regió va passar a ser oficialment territori bolivià.

Període republicà

Durant el segle xix, el desert va quedar sota control de Bolívia, Xile i el Perú. Amb el descobriment de jaciments de nitrat de sodi i com a resultat de fronteres poc clares, la zona es va convertir aviat en una zona de conflicte i va donar lloc a la Guerra del Pacífic. El 14 de febrer de 1879, es va efectuar el desembarcament xilè a Antofagasta, iniciant les accions militars contra Bolívia. El 1873, s'havia subscrit el tractat d'Aliança Defensiva Perú-Bolívia,[5] per la qual cosa Xile va declarar la guerra als dos estats el 5 d'abril de 1879, iniciant formalment la Guerra de el Pacífic, que va finalitzar el 1884 amb la victòria de Xile, el tractat d'Ancón amb Perú i el pacte de Treva amb Bolivia. Després del conflicte, Xile es va annexionar la major part del desert i les ciutats de la costa es van convertir en ports internacionals, acollint molts treballadors xilens que van emigrar-hi.[6]

Amb els booms del guano i salitre del segle xix, la població va créixer molt, principalment a causa de la immigració provinent del centre de Xile. Al segle xx, la indústria dels nitrats va disminuir i, al mateix temps, la població va començar a reclamar drets i a enfrontar-se a les empreses mineres amb protestes a tota la regió.

Cap al 1900, hi havia un sistema de reg de puquios estès pels oasis del desert d'Atacama.[7] Els puquis són coneguts a les valls d’Azapa i Sibaya i als oasis de La Calera, Pica-Matilla i Puquio de Núñez. El 1918, el geòleg Juan Brüggen va esmentar l'existència de 23 socavones (forats) a l'oasi de Pica, tot i que des de llavors s'han abandonat a causa de problemes econòmics i socials.[7]

Ciutats abandonades

El desert és ric en jaciments de coure i altres minerals i el subministrament natural més gran del món de nitrat de sodi (salitre de Xile), que es va explotar a gran escala fins a principis dels anys quaranta.[8]

Al desert hi ha més de 170 ciutats mineres abandonades, gairebé totes tancades dècades després de la invenció del nitrat sintètic a Alemanya durant la primera dècada del segle xx. Les ciutats inclouen Chacabuco, Humberstone, Santa Laura, Pedro de Valdivia, Puelma, María Elena i Oficina Anita.

El desert d’Atacama també és ric en recursos minerals metàl·lics com coure, or, plata i ferro, així com minerals no metàl·lics que inclouen importants dipòsits de sals de bor, liti, nitrat de sodi i potassi. El Salar d'Atacama és d'on s'extreu la bisquofita. Aquests recursos són explotats per diverses empreses mineres com Codelco, Lomas Bayas, Mantos Blancos i Soquimich.[9]

«Papel Digital», 24-05-2011. Arxivat de l'original el 2011-05-24. [Consulta: 9 abril 2021]. «Archaeologists Uncover Oldest Mine in the Americas - ScienceNewsline», 23-07-2011. Arxivat de l'original el 2011-07-23. [Consulta: 9 abril 2021]. Bittman i Munizaga The Earliest Artificial Mummification in the World? A Study of the Chinchorro Complex in Northern Chile, 1976, pàg. 61-92. Núñez A., Lautaro; Briones M., Luis «TRÁFICO E INTERACCIÓN ENTRE EL OASIS DE PICA Y LA COSTA ARREICA EN EL DESIERTO TARAPAQUEÑO (NORTE DE CHILE)». Estudios atacameños, 56, 00/2017, pàg. 133–161. DOI: 10.4067/S0718-10432017000300006. ISSN: 0718-1043. «Carta de Rawson a Bustamante 18730927 - Wikisource» (en castellà). [Consulta: 9 abril 2021]. Paz Soldán, Mariano. Narración histórica de la Guerra de Chile contra el Perú y Bolivia.. Buenos Aires: Librería e Imprenta de Mayo., 1904.  ↑ 7,0 7,1 Lictevout, Elisabeth; Abellanosa, Carlos; Maass, Constanza; Pérez, Nicolás; Yáñez, Gonzalo «Exploration, mapping and characterization of filtration galleries of the Pica Oasis, northern Chile: A contribution to the knowledge of the Pica aquifer» (en anglès). Andean Geology, 47, 3, 30-09-2020, pàg. 529–558. DOI: 10.5027/andgeoV47n3-3272. ISSN: 0718-7106. «War of the Pacific | South American history» (en anglès). [Consulta: 9 abril 2021]. «THE ATACAMA DESERT OF CHILE». Arxivat de l'original el 2021-04-11. [Consulta: 9 abril 2021].
Fotografies de:
Statistics: Position
560
Statistics: Rank
168465

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
215789364Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 3186

Google street view

On puc dormir a prop de Desert d'Atacama ?

Booking.com
488.840 visites en total, 9.195 Llocs d'interès, 404 Destinacions, 94 visites avui.