Chicha

A l'Amèrica Llatina la chicha és una beguda fermentada (o no) generalment derivada del blat de moro. La chicha inclou la beguda alcohòlica anomenada chicha de jora i begudes no alcohòliques com la chicha morada. Tot i que la chicha és comunament associada amb el blat de moro, la paraula s'usa als Andes per a referir-se a gairebé qualsevol beguda fermentada feta a casa, i moltes begudes fermentades. A diferents regions s'usen diversos grans o fruites per fer la chicha.

L'origen exacte de la paraula chicha és confús. S'ha postulat que la paraula chicha és d'origen taíno i es va convertir en un terme genèric utilitzat pels espanyols per a definir qualsevol i totes les begudes fermentades elaborades pels pobles indígenes de les Amèriques. No obstant això, segons la Reial Acadèmia Espanyola, la paraula chicha prové de la paraula kuna chichab, o "chiab" que significa blat de moro. A més, segons Don Luis G. Iza prové de la vocable náhuatl, chichiatl, que significa "aigua fermentada"; el verb chicha que significa "amargar una beguda" i el sufix -atl que significa aigua. Aquestes etimologies no són mútuament excloents.

L'expressió espanyola Ni chicha ni limonada (ni chicha ni llimonada) s'usa com en català s'usa la frase feta “ni carn ni peix” per a dir que una cosa no encaixa fàcilment en una categoria.