Тврдината Сорока

Тврдина Сорока (романски: Cetatea Soroca) е историска тврдина во Република Молдавија, во денешниот град Сорока.

Градот потекнува од средновековната џеновска трговска станица Олхионија или Алхона. Познат е по добро сочуваното упориште, основано од молдавскиот принц Стефан Велики (романски: Ştefan cel Mare) во 130

Оригиналната дрвена тврдина , кој го бранеше форот над Днестар (молдавски/романски: Nistru), беше важна алка во синџирот на утврдувања што сочинуваше четири тврдини (на пр. Акерман и Хотин) на Днестар, две тврдини на Дунав и три тврдини на северната граница на средновековна Молдавија. Помеѓу 1543 и 1546 година под власта на Петру Рареш, тврдината била повторно изградена во камен како совршен круг со пет бастиони сместени на еднакви растојанија.

За време на Големата турска војна, силите на Џон Собиески успешно ја бранеле тврдината од Османлиите. Беше од витално воено значење за време на Прутската камп...Read more

Тврдина Сорока (романски: Cetatea Soroca) е историска тврдина во Република Молдавија, во денешниот град Сорока.

Градот потекнува од средновековната џеновска трговска станица Олхионија или Алхона. Познат е по добро сочуваното упориште, основано од молдавскиот принц Стефан Велики (романски: Ştefan cel Mare) во 130

Оригиналната дрвена тврдина , кој го бранеше форот над Днестар (молдавски/романски: Nistru), беше важна алка во синџирот на утврдувања што сочинуваше четири тврдини (на пр. Акерман и Хотин) на Днестар, две тврдини на Дунав и три тврдини на северната граница на средновековна Молдавија. Помеѓу 1543 и 1546 година под власта на Петру Рареш, тврдината била повторно изградена во камен како совршен круг со пет бастиони сместени на еднакви растојанија.

За време на Големата турска војна, силите на Џон Собиески успешно ја бранеле тврдината од Османлиите. Беше од витално воено значење за време на Прутската кампања на Петар Велики во 1711 година. Упориштето беше ограбено од Русите во Руско-турската војна (1735–1739). Тврдината Сороча е важна атракција во Сороча, бидејќи ги зачувала културите и ја задржала старата Сороча во денешно време.

Photographies by:
Photobank MD from Chisinau, Moldova - CC0
Statistics: Position (field_position)
1836
Statistics: Rank (field_order)
60239

Add new comment

Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.

Security
284516973Click/tap this sequence: 5117

Google street view

Where can you sleep near Тврдината Сорока ?

Booking.com
448.868 visits in total, 9.075 Points of interest, 403 Destinations, 205 visits today.