Cetina

( Цетина )

Цетина е река во јужна Хрватска, во централна Далмација. Вкупна должина на реката е околу 105 км , површината на сливот е 3700 км2, а извира на надмосрска висина од 385 м. Извира под Динара, а се влева во Јадранското Море. Реката е пловна во должина од 7 км. Крајот околу реката Цетина често се нарекува Цетинска крајина, а самата река во раниот среден век ја правела границата помеѓу Србите и Хрватите според пишувањето на византискиот цар Константин Порфирогенита (913—959)

Одлики

Цетина извира на северозападните падини на планината Динара, во близината на селото Цетина, кое е оддалечено 7 км од населбата Врлика. На околу 15 km од изворот, во Цетина преку водопадот се влева мала река Драговиќ. Во близина на населбата Врлика почнува Перучкото езеро, кое настанало со изградбата на браната на околу 25 км низводно. Потоа реката протекува низ Сињско поле, а потоа продолжува да се движи во правец на исток, па повторно завртува на запад околу планина...Read more

Цетина е река во јужна Хрватска, во централна Далмација. Вкупна должина на реката е околу 105 км , површината на сливот е 3700 км2, а извира на надмосрска висина од 385 м. Извира под Динара, а се влева во Јадранското Море. Реката е пловна во должина од 7 км. Крајот околу реката Цетина често се нарекува Цетинска крајина, а самата река во раниот среден век ја правела границата помеѓу Србите и Хрватите според пишувањето на византискиот цар Константин Порфирогенита (913—959)

Одлики

Цетина извира на северозападните падини на планината Динара, во близината на селото Цетина, кое е оддалечено 7 км од населбата Врлика. На околу 15 km од изворот, во Цетина преку водопадот се влева мала река Драговиќ. Во близина на населбата Врлика почнува Перучкото езеро, кое настанало со изградбата на браната на околу 25 км низводно. Потоа реката протекува низ Сињско поле, а потоа продолжува да се движи во правец на исток, па повторно завртува на запад околу планината Мосор, пред да дојде до влвиот во Јадранското Море кој градот Омиша. Цетина е најдолга река во Далмација. Реката е богата со водопади од кои најголем е водопадот Велика Губавица кој со своите 49 м висинска разлика, спаѓа меѓу најголемите водопади во Хрватска. Во текот на летото просечниот проток на вода низ реката изнесува 4-6 м3/с, а во текот на сезоната на врнежи, протокот значително расте.

На реката се изградени неколку помали хидроелектрани.

Photographies by:
Statistics: Position
1005
Statistics: Rank
111289

Add new comment

Esta pregunta es para comprobar si usted es un visitante humano y prevenir envíos de spam automatizado.

Security
965341278Click/tap this sequence: 1574

Google street view

Where can you sleep near Цетина ?

Booking.com
482.094 visits in total, 9.174 Points of interest, 404 Destinations, 86 visits today.