Viticulture en France ( Vi francès )

El vi francès es produeix a tota França, en quantitats entre 50 i 60 milions d'hectolitres per any, o 7 i 8 milers de milions d'ampolles. França és un dels productors de vi més importants del món. La història del vi al país es remunta al segle VI aC, quan moltes de les regions de França van començar-ne la producció durant el període romà. La gamma de vins produïts va des de vins d'alta qualitat venuts internacionalment a vins més modestos que en general es beuen només a França, com els vins Margnat en el període de postguerra.

Dos conceptes notables dels vins francesos d'alta qualitat són els terroirs, que enllacen l'estil dels vins amb llocs concrets on creix el raïm i es produeix el vi, i el sistema d'appellation d'origine contrôlée (AOC), reemplaçat pel sistema d'Appellation d'Origin Protégée (AOP) el 2012.

França és la font de moltes varietats de raïm (cabernet sauvignon, chardonnay, pinot noir, sauvignon blanc, syrah) que actualment es conreen arreu, i altres països productors han adoptat les pràctiques de producció franceses i els seus estils de vi. Malgrat que alguns productors s'han beneficiat del creixement de preus i demanda per alguns vins prestigiosos de Borgonya i Bordeu, el descens en consum domèstic de vi ha afectat la indústria francesa, que internacionalment ha hagut de competir amb el creixent èxit de molts vins del nou món.

Destinacions