Užupis (en belarús: Зарэчча, en polonès: Zarzecze, en rus: Заречье) és un barri de Vílnius, la capital de Lituània, emplaçat majoritàriament al Centre històric de Vílnius, declarat Patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Užupis significa «a l'altre costat del riu» en lituà i es refereix al riu Vilna, d'on deriva el nom de la ciutat. El districte és famós per la quantitat d'artistes que hi han habitat i encara hi habiten, de fet ha estat comparat amb Montmartre per la seva atmosfera bohèmia; les nombroses galeries d'art, els tallers dels artistes i els seus populars cafès. El primer d'abril de 1998, coincidint amb el dia del Peix d'abril, el districte s'autodeclara república independent (La República d'Užupis), amb un exèrcit de 12 persones.

Al districte es troba el Cementiri de Bernardine, un dels més antics de la ciutat. Al final del segle xix van viure a Užupis Fèliks Dzerjinski i més tard Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. La majoria dels jueus que vivien en els seus voltants va desaparèixer durant l'Holocaust, i més tard, el cementiri jueu de Vílnius va ser destruït pels soviètics. Les cases que van quedar buides per l'extermini dels jueus van ser ocupades per elements marginals de la societat, rodamons i prostitutes. Fins i tot a la declaració d'independència de Lituània el 1990, era una de les àrees més abandonades de la ciutat, comptant amb nombroses cases en ruïna i sense serveis públics. La zona ha estat un refugi comú per a artistes i bohemis txecs des dels temps soviètics, i fins i tot avui en dia nombrosos artistes ocupen edificis abandonats a la vora del riu Vilnia.

Fotografies de:
Lee Fenner - CC BY 2.0
Wojsyl - CC BY-SA 3.0
FaceMePLS - CC BY 2.0
Statistics: Position
5885
Statistics: Rank
14294

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
768392415Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 8641
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

Vídeos

On puc dormir a prop de Užupis ?

Booking.com
523.077 visites en total, 9.230 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 218 visites avui.