طاجين ( Tajin )

El tajin (de l'àrab طاجين, ṭājīn, AFI [tˁaːdʒiːn], sovint transcrit com tagín o tajine seguint les convencions del francès) és un tipus de plat cuit tradicionalment en una cassola de fang especial que té una tapa cònica, també de fang, que fa de xemeneia i que també es diu tagín. Aquests plats són molt freqüents al Marroc i al Magrib en general. La majoria són també molt semblants, o de vegades idèntics, a alguns plats de la cuina catalana (per exemple, el pollastre o gall dindi amb panses i pinyons) que es fan amb cassola de fang. La diferència més gran pot ser que, en principi, als tagins els aliments es poden coure –tot i que no és obligatori ni el més habitual– sense cap greix afegit, només amb el vapor que queda retingut dintre del recipient. Actualment, sovint aquests plats es fan en una olla o una cassola de metall i després se serveixen a taula dintre del tagín. És per això que hi ha tagins pintats que de fet no resisteixen el foc. Tradicionalment, se serveix un sol tagín al centre de la taula, del qual hi mengen directament tots els comensals.

A Tunísia hi ha un plat que es diu igual però que no té res a veure, es tracta d'una truita de carn o peix que es cou al forn.

Es pot menjar en qualsevol àpat. És un menjar típic a la cuina dels països del nord d'Àfrica, especialment: Marroc, Líbia, Tunis, Algèria.

Destinacions