Sarazm és una antiga ciutat i jamoat del nord-oest de Tadjikistan. Es troba en el districte de Panjakent, a la província de Sughd, prop de la frontera amb Uzbekistan.

Sarazm significa "el començament de la terra" i és un jaciment arqueològic que testifica la presència d'assentaments humans sedentaris en l'Àsia Central, des del quart mil·lenni fins a finals del tercer mil·lenni abans de l'era cristiana. Els seus vestigis mostren l'existència d'un protourbanisme primerenc a la regió. Aquest nucli d'assentaments, que és un dels més antics de tot l'Àsia Central, està situat entre una zona muntanyosa apta per a la cria de bestiar per part de pastors nòmades i un gran vall propici per al desenvolupament de l'agricultura i el regadiu per part de les primeres poblacions sedentàries de la regió. El jaciment de Sarazm és també un exponent de l'existència d'intercanvis materials i culturals, així com de nexes mercantils, entre les estepes de l'Àsia Central, ...Llegeix més

Sarazm és una antiga ciutat i jamoat del nord-oest de Tadjikistan. Es troba en el districte de Panjakent, a la província de Sughd, prop de la frontera amb Uzbekistan.

Sarazm significa "el començament de la terra" i és un jaciment arqueològic que testifica la presència d'assentaments humans sedentaris en l'Àsia Central, des del quart mil·lenni fins a finals del tercer mil·lenni abans de l'era cristiana. Els seus vestigis mostren l'existència d'un protourbanisme primerenc a la regió. Aquest nucli d'assentaments, que és un dels més antics de tot l'Àsia Central, està situat entre una zona muntanyosa apta per a la cria de bestiar per part de pastors nòmades i un gran vall propici per al desenvolupament de l'agricultura i el regadiu per part de les primeres poblacions sedentàries de la regió. El jaciment de Sarazm és també un exponent de l'existència d'intercanvis materials i culturals, així com de nexes mercantils, entre les estepes de l'Àsia Central, el Turkmenistan, l'altiplà de l'Iran, la Vall de l'Indo i el litoral de l'oceà Índic.

Aquest jaciment arqueològic a la vall del Zeravshan testifica la presència humana a la regió fa uns 5.000 anys, havent estat considerat com "el major centre metal·lúrgic d'Àsia Central, dedicat a l'exportació". El lloc va ser abandonat després de l'arribada dels indo-iranis, al voltant de l'any 2.000 aC.

Es creu que la ciutat va ser reactivada com un centre miner per a l'extracció de turqueses[1] a la rodalia. La ciutat també va ser un important centre regional agrícola i productor de coure.[1]

Es van trobar al jaciment llavors de [[[blat]] i d'ordi. L'ordi que es va trobar a Sarazm és similar a la morfologia de l'ordi que es troba en els jaciments al Pakistan de Mehrgarh i Nausharo, i també similar a l'ordi que es troba en els primers jaciments (més antics) de la Xina, on es va trobar primer l'ordi.[2]

El jaciment va ser descobert per un granger local anomenat Ashurali Tailonov l'any 1976, qui va trobar una daga de coure que sobresortia d'una construcció propera.[3] Les excavacions van començar l'any següent (1977) a càrrec d'Abdullo Isakov i arqueòlegs francesos.

↑ 1,0 1,1 Anthony, D.W. (2008) p 419 Spengler, Robert N. «Archaeobotanical results from Sarazm, Tajikistan, an Early Bronze Age Settlement on the edge: Agriculture and exchange». Journal of Environmental Archaeology, 18, 3, 2013. DOI: 10.1179/1749631413Y.0000000008. Central Asian river | PRI's The World (en anglès)
Fotografies de:
Phelynx - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
9082
Statistics: Rank
2042

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
746931852Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 1861
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Sarazm ?

Booking.com
535.702 visites en total, 9.233 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 431 visites avui.