Qaqortoq

Qaqortoq (amb el significat de 'blanc' en groenlandès; coneguda en danès com a Julianehåb) és una població del sud de Groenlàndia que pertany a la municipalitat de Kujalleq. Es troba al fiord Qaqortoq, a la costa del mar Labrador.

En 2013 tenia 3.229 habitants.

Cultura Saqqaq

Els primers signes de presència de població són d'aproximadament 4.300 anys. En general, són molt nombrosos els jaciments prehistòrics de la cultura Saqqaq a Groenlàndia però al voltant de Qaqortoq la seva presència és molt escassa[1] i només s'han trobat algunes restes de pedra tallada [2] i ganivets de trinxar.

Cultura Dorset

El poble Dorset va arribar a la zona de Qaqortoq fa uns 2.800 anys.[3] Al voltant de Qaqortoq es poden trobar les restes de diverses estructures d'habitatges en forma rectangular construïdes amb torba característics de la cultura primerenca Dorset.

Cultura vikinga

La història del sud de Groenlàndia s'inicia amb l'arribada dels vikings a finals del segle x. Les ruïnes d'Hvalsey es troben a 19 km al nord-est de Qaqortoq.

El comerç entre els vikings i el poble Thule era molt escàs. Posteriorment, els vikings del sud de Groenlàndia van adoptar el comerç amb els inuit del sud i durant un temps van ser els principals proveïdors d'ivori del nord d'Europa.

La presència dels vikings va durar gairebé cinc-cents anys. L'últim registre escrit sobre els vikings és d'un casament a l'església Hvalseyjarfjord en 1408.[4]

Cultura Thule

La cultura inuit de Thule va arribar al sud de Groenlàndia i a la zona Qaqortoq al voltant del segle xii i va ser contemporània dels vikings. No obstant això, hi ha poques proves que tinguessin contacte.

El poble Thule es va caracteritzar per una vida de subsistència. Hi ha poques restes d'estructures considerables d'habitatges però s'han trobat nombrosos articles.

Era colonial fins a l'actualitat  Qaqortoq (Julianehåb) en 1860

La ciutat actual va ser fundada en 1774 pel comerciant danès-noruec Anders Olsen en nom de la Det almindelige Handelskompagni (Companyia de Comerç General).[5] Va ser batejada amb el nom de Julianehåb en honor de la reina danesa Juliana Maria, encara que de vegades apareix erròniament com «Julianshåb» [6] o en anglès com «Juliana's Hope».[7]

Es va convertir en un important centre pel comerç de la foca de Groenlàndia [8] i actualment es troba la seu central de la Great Greenland Furhouse, una adoberia de pell de foca.[9]

La ciutat va ser el centre administratiu del municipi Qaqortoq fins al 31 de desembre de 2008. A partir de l'1 de gener de 2009 es va convertir en el centre administratiu del municipi Kujalleq, quan els municipis de Qaqortoq, Narsaq, i Nanortalik van deixar d'existir com a entitats administratives.

Bjarne Grønnow. «Saqqaq culture chronology». National Museum of Denmark. Arxivat de l'original el 2011-04-19. [Consulta: 10 maig 2011]. «Bifacial tool/projectile point». National Museum of the American Indian. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 10 maig 2011]. «Early Dorset / Greenlandic Dorset». National Museum of Denmark. Arxivat de l'original el 2011-08-12. [Consulta: 10 maig 2011]. Kenn Harper. «Taissumani: Sept. 16, 1408 – Wedding at Hvalsey Church». Nunatsiaq Online, 02-08-2012. Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 23 maig 2015]. Marquardt, Ole. "Change and Continuity in Denmark's Greenland Policy[Enllaç no actiu]" in The Oldenburg Monarchy: An Underestimated Empire?. Verlag Ludwig (Kiel), 2006. Colton, G.W. "Northern America. British, Russian & Danish Possessions In North America." J.H. Colton & Co. (New York), 1855. Lieber, Francis & al. Encyclopædia Americana: A Popular Dictionary of Arts, Sciences, Literature, History, Politics and Biography. "Greenland". B.B. Mussey & Co., 1854. Error de citació: Etiqueta <ref> no vàlida; no s'ha proporcionat text per les refs nomenades Kent Web oficial de Great Greenland. (danès) i (anglès)
Fotografies de:
Statistics: Position
3690
Statistics: Rank
32672

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
291465873Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6877
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Qaqortoq ?

Booking.com
521.921 visites en total, 9.230 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 301 visites avui.