Pescaíto frito ( Peix fregit )

El peix fregit, peix torrat o sonso fregit, dit també genèricament fritada o frit, és un plat molt tradicional a la cuina catalana i a la mediterrània que consisteix a fregir en oli d'oliva, prèviament passats per farina, peixets petits de platja, de vegades de poc valor comercial però molt gustosos. A Catalunya els peixos que se solen utilitzar són els sonsos, però també es poden utilitzar joell, llucet, maires, seitó i morralla. Aquest plat es menja com a aperitiu o primer plat, i a Catalunya és un sopar habitual combinat amb pa amb tomàquet.

A Montsià, Baix Ebre i País Valencià es feia originàriament a la brassa, el peix torrat o a la brassa es pot amanir amb una mica d'oli d'oliva cru i vinagre. A Cadaqués i Portlligat es fan fritades de peix amb peixos locals com el joell, la guiula, el petrac, la serla i la boga. A les terres de l'Ebre existeix també la truita de peix, que es fa barrejant el peix fregit (també es pot fer amb galeres) amb ous batuts per a fer una truita. Sembla que a les illes Balears i al País Valencià és habitual presentar el peix fregit amb sal i suc de llimona, mentre que a Catalunya, als llocs de pescadors, la llimona als peixos i mariscs, tot i que es pot posar, se sobrenten que és per a dissimular un producte que no és prou fresc, i per això no està ben vist per tothom. A la cuina occitana es menja també, a la vora de la mediterrània, i a cuina llemosina (occitana però interior, al nord) es fa amb peixets petits de riu. També és habitual a la cuina andalusa i a les illes Canàries. A la cuina britànica hi ha el fish and chips.

Destinacions