Malé

Malé (en dhivehi މާލެ) és la capital de la República de les Maldives. Amb una població de 252.768 incloent altres districtes i una superfície de 8,30 km², també és una de les ciutats més densament poblades del món. La ciutat està geogràficament situada a l'extrem sud de l'atol de Malé Nord (atol de Kaafu).

Administrativament, la ciutat està formada per una illa central, una illa aeroport i quatre illes més presidides per l'Ajuntament de Malé.

Tradicionalment, era l'illa del Rei, des d'on governaven les antigues dinasties reials i on es trobava el palau. Aleshores la ciutat es va anomenar Mahal. Antigament, era una ciutat emmurallada envoltada de fortificacions i portes (doroshi). El Palau Reial (Gan'duvaru) va ser destruït juntament amb els pintorescs forts (koshi) i bastions (buruzu) quan la ciutat va ser remodelada sota el govern del president Ibr...Llegeix més

Malé (en dhivehi މާލެ) és la capital de la República de les Maldives. Amb una població de 252.768 incloent altres districtes i una superfície de 8,30 km², també és una de les ciutats més densament poblades del món. La ciutat està geogràficament situada a l'extrem sud de l'atol de Malé Nord (atol de Kaafu).

Administrativament, la ciutat està formada per una illa central, una illa aeroport i quatre illes més presidides per l'Ajuntament de Malé.

Tradicionalment, era l'illa del Rei, des d'on governaven les antigues dinasties reials i on es trobava el palau. Aleshores la ciutat es va anomenar Mahal. Antigament, era una ciutat emmurallada envoltada de fortificacions i portes (doroshi). El Palau Reial (Gan'duvaru) va ser destruït juntament amb els pintorescs forts (koshi) i bastions (buruzu) quan la ciutat va ser remodelada sota el govern del president Ibrahim Nasir després de l'abolició de la monarquia el 1968. No obstant això, van quedar uns quants edificis, a saber, la mesquita del divendres de Malé. En les últimes dècades, l'illa s'ha ampliat considerablement en grandària gràcies a la recuperació de terres. Al llarg dels anys, Malé ha estat el centre de protestes polítiques i esdeveniments importants.

Malé és el centre del comerç de cocos, fibra d'escorça de coco, palmeres, copra i petxines. La ciutat es troba a l'illa de Malé, dins l'atol de Malé.

Té una base d'hidroavions i un ancoratge de vaixells. L'Aeroport Internacional de Malé és a l'illa veïna de Hulhule. El port s'ha expandit guanyant terra al mar. L'illa està totalment urbanitzada: la ciutat n'ocupa gairebé tota la superfície.

El 26 de desembre de 2004, va ocórrer un devastador terratrèmol a Sumatra que va provocar un tsunami a l'oceà Índic. Malé va ser afectada pel tsunami, que va inundar dues terceres parts de la ciutat.

Els primers colons a les illes Maldives van ser els dravídics[1] que van arribar des de les costes veïnes del modern subcontinent indi i la costa de Ceilan. Els estudis comparats de les tradicions lingüístiques, orals i altres culturals de les Maldives, a més del folklore, assenyalen una forta influència dravídica en la societat maldiviana, centrada a Malé, des de l'antiguitat. El poble de Giraavaru reivindica descendència dels primers colons tàmils de les Maldives.[2]

Es diu que els primers colons tamils van anomenar les illes Maalaitivu, que significa illes de la cadena. Els primers registres també indiquen que l'illa es deia Athamana Huraa " abans de rebre el nom de Malé. Segons la tradició regional, els pescadors de Giraavaru solien anar regularment a un gran banc de sorra (finolhu) a l'extrem sud del seu atol per netejar la tonyina després d'una bona captura. A causa de la gran quantitat de desposses i sang de tonyina, les aigües al voltant d'aquell banc de sorra semblaven un gran bassal de sang ("maa ley gandeh": "maa" del sànscrit मह "maha", que significa gran, i sang "lē"). Tradicionalment, els primers habitants de les Maldives, que són el poble Giravaru, no tenien reis. Vivien en una societat senzilla i eren governats per caps locals.

Tanmateix, un dia, un príncep del subcontinent anomenat Koimala va arribar a l'atol de Malé navegant des del nord en un gran vaixell. La gent de Giraavaru va veure el seu vaixell des de lluny i el va donar la benvinguda. Van permetre que el príncep Koimala s'instal·lés en aquell gran banc de sorra enmig de les aigües contaminades de sang de peix. Al banc de sorra es van plantar arbres i es diu que el primer arbre que hi va créixer va ser la papaia. (No obstant això, això podria referir-se a qualsevol arbre que dóna fruits comestibles com la paraula arcaica Dhivehi, i la paraula Mahal en els temps moderns, perquè fruita (falhoa) era la mateixa que la de la papaia.[3]) Amb el pas del temps, els illencs locals van acceptar el govern d'aquest príncep del Nord. Es va construir un palau i l'illa es va anomenar formalment Maa-le (Malé), mentre que l'illa més propera es va anomenar Hulhu-le.

Es diu que els noms dels quatre barris o divisions principals de l'illa de Malé els van donar els pescadors originals de Giraavaru: Maafannu de maa (gran) i fannu (un lloc on un camí de poble es troba amb el mar), Henveiru de en-beyru (d'on van agafar l'esquer els pescadors), Galolhu de galu-olhu (solc de pedra) i Macchangolhi de mathi-angolhi (bifurcació del camí al vent).

En les primeres fonts estrangeres, Malé s'anomenava Ambria o Mahl. Per als maldius, era Fura Malé, és a dir, "Malé el Preeminent".[4]

Quan Ibn Battuta va viatjar a Malé el 1343, va proporcionar una descripció força extensa de la ciutat així com de les illes de les Maldives en general. Va esmentar que la reina, Rehendhi Khadeeja, tenia una residència a Malé, que per la seva descripció es pot assimilar al mateix palau dels posteriors governants sultans, al centre de l'illa. Dins dels recintes del palau, diverses fosses contenien magatzems de petxines de cauri, llestes per ser comercialitzades. Ibn Battuta també va esmentar diverses mesquites, construïdes en fusta.[4]

Malé va ser fortificada al segle XVII pel soldà Muhammad Imaduddin, que va construir muralles als costats nord, est i oest de l'illa. Els vaixells de pesca i els petits dhonis feien servir un port interior, mentre que els vaixells més grans havien de fondejar al port exterior, entre les illes de Vilingili i Hulhule. L'illa ocupava menys d'una milla quadrada de mida i estava envoltada per una llacuna poc profunda.[4]

Malé tenia 2.148 habitants l'any 1888, però el creixement demogràfic va comportar aviat la recerca de nous espais per a l'habitatge. Els antics forts i les muralles decrépites van ser desmantellats el 1925-1927 sota el regnat de Muhammad Shamsuddeen III, per ser reconstruïts a menor escala. També es van eixamplar i redreçar les carreteres. També s'havien netejat antics grans cementiris, per aconseguir més espai d'habitatge.

El Palau Reial (Gan'duvaru) va ser destruït juntament amb els pintorescs forts (koshi) i bastions (buruzu) quan la ciutat va ser remodelada sota el govern del president Ibrahim Nasir després de l'abolició de la monarquia el 1968. Només queden l'edifici del Museu Nacional, residència de l'últim soldà, així com la mesquita del divendres de Malé. Els residents de Malé aviat van créixer fins als 11.453 el 1967 i els 29.522 el 1977. Per tal d'atendre la creixent població, el 1986 es va recuperar la llacuna poc profunda al voltant de Malé.[4]

El lloc més venerat de Malé és el Medhu Ziyaaraiy, a l'altra banda del carrer de la Mesquita del Divendres de Malé: la tomba d'Abu al-Barakat Yusuf al-Barbari, que es considera que va convertir les Maldives a l'islam el 1153.

Malé, Medhu Ziyaaraiy, 1958 
Malé, Medhu Ziyaaraiy, 1958
Malé, Bodu Buruzu, 1960 
Malé, Bodu Buruzu, 1960
Meswuita dels divendres de Malé 
Meswuita dels divendres de Malé
port Malé, 1984 
port Malé, 1984
port Malé, 1984 
port Malé, 1984
Xavier Romero-Frias, The Maldive Islanders, A Study of the Popular Culture of an Ancient Ocean Kingdom Maloney, Clarence IIAS Newsletter, 5, 1995 [Consulta: 22 juny 2008]. A Concise Etymological Vocabulary of Dhivehi Language. ↑ 4,0 4,1 4,2 4,3 Fura Malé
Fotografies de:
Statistics: Position
1422
Statistics: Rank
86785

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
174629583Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 2955
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Malé ?

Booking.com
505.373 visites en total, 9.227 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 2 visites avui.