Kaletez

Kaletez, anomenat galette de sarrasin en francès, és un pancake de blat sarraí en bretó cuina.

Segons la llegenda, el pancake de blat sarraí va néixer gràcies a una dona bretona que va vessar un blat de blat sarraí sobre un còdol calent a la xemeneia. S'han trobat petites quantitats de pol·len de blat sarraí a les torberes de Bretanya que daten del segle XII.

L'agricultura del fajol va aparèixer a la Bretanya a principis del segle XVI: la seva producció és irregular i baixa, però no estava gravada. El fajol creix en terres pobres i infèrtils i es pot collir tres mesos després de la sembra, donant el sobrenom de "la planta dels 100 dies". Entre moltes llegendes sobre Anna de Bretanya, es diu que va desenvolupar la seva agricultura. Actualment, la producció local de blat sarraí no pot subministrar les 15.000 tones que es consumeixen a l'any a França, l'elaboració d'aquestes creps de blat sarraí depèn de les importacions de la Xina, Polònia i Canadà. Existeix un "indicador geogràfic protegit" per a la farina de blat sarraí bretó i la societat "Blé noir tradition Bretagne" està formada per més de 800 productors i unes deu molins per promoure l'ús de farina de blat sarraí (4.000 tones anuals).

Destinacions