हम्पी

( Hampi )

Hampi (kannada, ಹಂಪೆ hampe) és un petit poble agrícola de l'estat de Karnataka a l'Índia, situat dins les ruïnes de Vijayanagar, l'antiga capital de l'imperi del mateix nom. La població és anterior a Vijayanagar. No ha de ser confós amb les ruïnes de Vijayanagar, al mig de les quals està situat, i que són Patrimoni de la Humanitat amb el nom de "grup de monuments a Hampi. Cobreix una superfície de 23 km² incloent-hi Kamalapur (al sud) i Anagundi, part que fou capital després del 1565. El seu nom deriva de Pampa, antic nom del riu Tungabhadra, del qual es troba a la riba sud. Hampi és la versió anglesa del nom kannada Hampe (derivat, al seu torn, de Pampa). Se l'anomena també com a Vijayanagar-Virupakshapura (de Virupaksha, el patró dels sobirans de Vijayanagar. La població tenia uns 700 habitants al final del segle XIX i, actualment, és una mica més gran a causa del turisme.

En el Ramayana, s'esmenta Kishkindha, que ha estat identificada amb Hampi, però els primers establiments històrics corresponen al segle i. Fou fundada a la caiguda de la dinastia ballala, vers 1336, pels germans Bukka i Harihara, els descendents dels quals van ser influents en la població almenys fins a la Batalla de Talikot, el 1565, i després encara a Anagundi, Vellore i Chandragiri per un altre segle fins a ser sotmesos per Golconda. Fou part del conjunt de Vijayanagar, quan aquesta fou la capital de l'imperi del mateix nom del 1336 al 1565; després fou destruïda pels soldans musulmans del Dècan (Golconda i Bijapur). Té gran importància arquitectònica i històrica, amb nombrosos monuments i temples, i darrerament s'han fet excavacions a la zona per trobar encara més restes.

Fotografies de:
Apadegal - CC BY-SA 3.0
Dey.sandip - CC BY-SA 3.0
Statistics: Position (field_position)
1905
Statistics: Rank (field_order)
781

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
347952168Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6276

Google street view