Fideuada

La fideuada (col·loquialment al País Valencià, fideuà) és un plat típic de la gastronomia valenciana, especialment de la cuina de la Safor, originari de la ciutat de Gandia. A hores d'ara és habitual a la Safor i la Marina Alta, tot i que també se'n pot trobar a gran part de la costa valenciana, la costa catalana meridional, i fins i tot a les Terres de l'Ebre. La fideuada està feta a base de suc de peix complementada amb marisc al gust del consumidor i uns fideus específics més grossos que els normals, corbats i amb un forat al mig que s'anomenen fideus perla. És un plat únic i no admet variants amb pollastre, verdures, carn, etcètera. Es cuina, com la paella, en una paella ampla i plana.

Una història de la Safor conta que uns pescadors del Grau de Gandia que eren en alta mar pescant van decidir fer una paella per dinar. La sorpresa va ser que s'havien oblidat l'arròs a terra i el van substituir per fideus, i d'ací el naixement de la fideuada.

A la Ciutat de Gandia, bressol de la fideuada, se celebra un concurs internacional del seu plat típic des de 1972.

Destinacions