Catedral de Sant Andreu

Cathair-eaglais Chill Rìmhinn

( Catedral de Sant Andreu )

La Catedral de Sant Andreu va ser, en el seu moment, la major de tota Escòcia i, encara que en l'actualitat només queden en peus les seves ruïnes, pot deduir-se per la seva grandiositat l'enorme puixança que va tenir durant la seva època de major esplendor. Està localitzada a la població escocesa de Saint Andrews.

Els seus orígens es remunten fins a l'any 742, quan les relíquies de l'apòstol Andreu (St Andrews en anglès), després patró d'Escòcia, van arribar a aquestes terres. Sobre una zona rocosa, just on avui es troben les ruïnes de la catedral, es va aixecar llavors l'Església de St Mary on the Rocks, la primera de les tres que successivament anirien ocupant aquest lloc. El 1140 una comunitat d'agustins va fundar aquí mateix la seva pròpia església (església de St. Rules), l'alta torre del qual quadrada i aïllada encara es conserva i usa com a mirador de tot aquest lloc privilegiat sobre la costa escocesa. Finalment, seria ja l'any 1160 quan el Bisbe de Sant Andreu va promoure la construcció d'una gran catedral, les ruïnes de la qual són les que avui podem veure.

La seva construcció es va dur a terme al llarg de 158 anys, sent finalment consagrada en 1318. A partir d'aquí la seva història va ser molt moguda, passant per nombroses vicissituds. Així, el 1270 i per tant abans d'acabar-la, el seu costat oest va ser destruït pels efectes d'una galerna. Posteriorment va sofrir un important incendi el 1378, la qual cosa va obligar a la seva reconstrucció; i més endavant, al 1409 una altra tempesta va acabar amb el costat sud; com es veu, tempestes i vendavals que l'afectà molt directament a causa de la seva posició directa enfront de la costa oberta, en un paratge agrest i molt exposat a les inclemències naturals.

Però a més, la catedral de Sant Andreu va ser víctima dels turbulents moments viscuts a Escòcia durant el segle XVI amb motiu de la Reforma Protestant i la dura reacció de John Knox, la qual cosa va donar lloc al fet que fos semidestruida. Després d'un temps en el qual es va dubtar sobre la possibilitat de la seva reconstrucció, a poc a poc les seves pedres es van anar utilitzant per a diferents obres civils en la pròpia localitat de Saint Andrews. Així, d'aquella catedral avui només queda una gran esplanada amb alguns murs en peus, un de les testeres frontals gairebé complet amb les dues altes torres als costats, i part del que va ser el seu claustre, d'estil gòtic.

Gran part del terreny es troba ocupat per un enorme cementiri, on antigues tombes de diferents grandàries i categories es distribueixen lliurement per onsevulla, donant lloc a un escenari impressionant que evoca la grandiositat d'aquesta catedral, en el seu moment la més gran d'Escòcia. La torre quadrada de l'antiga església de Sant Rule es conserva en relatiu bon estat i és visitable, amb unes vistes espectaculars des de la seva part superior, tant del penya-segat i la costa, com de les pròpies ruïnes de la catedral, de les ruïnes del proper castell, o de l'actual localitat de Saint Andrews.[1][2]

«Catedral més gran d'Escòcia» (en castellà). [Consulta: 5 octubre 2018]. «Catedral i el seu interior» (en castellà). [Consulta: 5 octubre 2018].
Fotografies de:
e6La3BaNo - CC BY-SA 3.0
Statistics: Position (field_position)
1186
Statistics: Rank (field_order)
1344

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
674381295Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6436

Google street view