Xabierko gaztelua

( Castell de Xavier )

El castell de Xavier està situat a una lloma de la localitat espanyola de Xavier, a Navarra. La seva construcció es remunta al segle x. En aquest castell va néixer i va viure sant Francesc Xavier, fill dels senyors de Xavier, i d'aquí va prendre el nom amb el qual se'l coneixeria com a missioner. És lloc de peregrinació, especialment a principis de març, en les anomenades Xavierades. És bé d'interès cultural des deL 1994.

El castell i la vila de Xavier van ser guanyats per Sanç VII de Navarra entorn de l'any 1223. Un noble aragonès els havia donat com a garantia per un préstec de 9000 sous que li va concedir el monarca navarrès, però en acabar el termini i no poder fer front al pagament, van passar a la propietat de Sanç. No era la primera vegada, ni seria l'última, perquè Sanç VII va ser un dels grans prestadors de la Corona d'Aragó, i gràcies als préstecs no retornats, es va ensenyorir d'una sèrie de viles i castells lliurats com a aval que el van ajudar a reforçar les seves fronteres amb Aragó: Escó, Peña, Petilla, Gallur, Trasmoz, Sádaba, etc.

El 1236 el castell va ser lliurat pel rei Teobald I a Adan de Sada. Després de la conquesta de Navarra el castell i la vila com a feu pertanyien a María de Azpilcueta, oriünda de Baztan, casada amb Joanes Jatsu, la família de la qual defensava la independència del regne. Per aquest motiu el Cardenal Cisneros va ordenar la demolició completa del castell el 1516, encara que només es va realitzar un escapçat de la part forta d'aquest:[1]

Es va derrocar tota la muralla que l'envoltava i que estava guarnida de merlets i espitlleres. Es va emplenar el fossat, igualant-lo al terreny. Es van destruir dues grans portalades. Es van derrocar dues torres rodones. Es va demolir el pont llevadís i, dins de la muralla, el jardí i l'estatge dels conills. La torre d'Homenatge de San Miguel va ser rebaixada a la meitat.Segles XIX-XX

Després de successives herències, la propietat del castell, juntament amb la resta del poble de Xavier, va recaure a la Casa de Villahermosa.

 El castell i la basílica annexa del segle xix 

A la fi del segle xix, el castell estava pràcticament en ruïnes, i per iniciativa dels seus propietaris, María del Carmen d'Aragón-Azlor, duquessa de Villahermosa, i el seu marit José Manuel de Goyeneche, comte de Guaqui, es van començar les obres de restauració.

La sobtada defunció sense descendència del comte de Guaqui el 1893 va fer perillar la continuació de les obres per falta de fons. No obstant això, els germans del comte, el marquès de Villafuerte, les duquesses de Goyeneche i Gamio i José Sebastián de Goyeneche, mitjançant escriptures notarials atorgades el 30 d'abril de 1894 i 9 de març de 1895 van acordar reconèixer a la duquessa de Villahermosa l'usdefruit vitalici de tota l'herència del seu marit per a així poder fer front a les despeses de les obres ja iniciades. Donada l'envergadura d'aquestes obres, tots els germans del comte de Guaqui també van participar amb els seus propis fons en la restauració del castell, edificació d'una basílica adossada a ell i la construcció d'habitatges per a sacerdots i cases d'exercicis. L'obra va ser encarregada a l'arquitecte Ángel Goicoechea Lizarraga i executada pel contractista tudelà Blas Morte.

Ja a principis del segle xx , la duquessa de Villahermosa va donar el castell i la basílica a la Companyia de Jesús amb la condició que el mantingués tal com se li va lliurar. En la cripta de la basílica descansen les restes dels qui van contribuir a la reconstrucció del castell i erecció de la basílica: la duquessa de Villahermosa, el seu marit José Manuel de Goyeneche (comte de Guaqui) i els germans María Josefa (duquessa de Goyeneche), Carmen (duquessa de Gamio) i José Sebastián de Goyeneche i Gamio (fundador de la Fundació Goyeneche).

 Escut dels senyors de Xavier, actualment escut de la vila de Xavier

Ja en l'època moderna el castell de Xavier és la destinació d'una multitudinària peregrinació a principis de març, en honor del sant patró de Navarra, anomenada popularment Xavierada.

Iñaki Sagredo Garde. Navarra. Castillos que defendieron el reino, 2006.
Fotografies de:
Statistics: Position
2691
Statistics: Rank
44924

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
243758169Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 6816
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Castell de Xavier ?

Booking.com
526.690 visites en total, 9.232 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 438 visites avui.