Château de Chaumont-sur-Loire

( Castell de Chaumont )

El castell de Chaumont (en francès: Château de Chaumont, ) és un castell d'estil renaixentista amb museu, i jardins « à l'anglaise » i contemporani, de 4 hectàrees d'extensió de propietat pública, localitzat a la comuna de Chaumont-sur-Loire, a la regió de Centre-Vall del Loira de França.

El conjunt ha estat objecte de classificació a títol de monuments històriques per la "liste des monuments historiques de 1840", així com en 1937 i 1955.

L'edifici està situat a l'interior del perímetre de Vall del Loira inscrit com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

També està catalogat com « Jardin Remarquable» ( jardí notable ) en el 2003. Es troba obert tot l'any, es cobra una tarifa d'entrada.

El primer castell en aquest lloc entre Blois i Amboise va ser una primitiva fortalesa construïda per Eudes II, Comte de Blois, al segle x amb el propòsit de protegir Blois d'atacs dels seus rivals feudals, els comtes d'Anjou. En el seu nom Norman Gelduin ho va rebre, ho va millorar i ho va mantenir com el seu. La seva reneboda Denise de Fougère, havent-se casat amb Sulpice d'Amboise, el castell va passar a la família Amboise durant cinc segles. El castell va ser cremat l'any 1465 a les ordres de Lluís XI de França i va ser reconstruït novament per Charles I d'Amboise des de 1465-1475 i després va ser acabat pel seu fill, Charles II d'Amboise de Chaumont des de 1498–1510, amb ajuda del seu oncle, Georges d'Amboise; algunes de les característiques del Renaixement van ser vistes en edificis que van conservar el seu aspecte medieval en general.

El castell va ser comprat per Caterina de Mèdici l'any 1560, un any després de la mort del seu espòs Enric II de França. Allí, va entretenir nombrosos astròlegs, entre ells Nostradamus. L'any 1559, va obligar a Diana de Poitiers, l'amant del seu espòs mort, a intercanviar el castell de Chenonceau, que li havia atorgat Enric II, pel castell de Chaumont. Diana de Poitiers només va viure al castell de Chaumont per un curt temps.

L'any 1594, per la mort de la neta de Diana, Charlotte de la Marck, el castell va passar al seu espòs, el vescomte de Turenne, qui l'hi va vendre a un recaptador d'impostos, Largentier, qui s'havia enriquit amb la recaptació de l'impost sobre la sal anomenat la gabelle.[1] Largentier eventualment va ser arrestat per especulador, el castell i el títol de senyor de Chaumont va passar a una família originària de Lucca, que va ser propietària fins a l'any 1667, quan va passar per connexions familiars als senyors de Ruffignac.[2]

El duc de Beauvilliers va comprar el castell l'any 1699, va modernitzar algun dels seus interiors i ho va decorar amb suficient grandesa per albergar al duc d'Anjou en el seu camí per convertir-se en el rei d'Espanya l'any 1700. El seu hereu es va veure obligat a vendre Chaumont per pagar els seus deutes a un maître des requêtes de Luis XV, Monsieur Bertin, que va demolir l'ala nord construïda per Charles II d'Amboise i el cardenal d'Amboise, per obrir la casa cap a la vista del riu a la moda actual.

L'any 1750, Jacques-Donatien Le Ray va adquirir el castell com una casa de camp on va establir una fàbrica de fabricació de vidre i ceràmica. Va ser considerat el "Pare de la Revolució Americana" francès, a causa que li encantava Amèrica. Benjamin Franklin va ser un convidat al castell. El seu net, Tremp, sí que ho fou.

Anne-Louise Germaine Necker després va adquirir el castell a l'any 1810. El comte d'Aramon va comprar el castell descurat l'any 1833, va dur a terme renovacions extenses sota l'arquitecte Jules Potier de la Morandière de Blois, qui fou un inspector dels treballs al Castell de Blois; M. d'Aramon va instal·lar un museu d'arts medievals en el "Tour de Catherine de Médicis".[3] Marie-Charlotte Say, hereva de la fortuna de sucre Say, va adquirir Chaumont l'any 1875. Més tard, aquest any, es va casar amb Amédée de Broglie, qui es va encarregar dels estables de luxe (1877) dels dissenys de Paul-Ernest Sanson, després va restaurar el castell sota la direcció de Sanson i va replantar el parc en el paisatge naturalista anglès.

El castell ha estat classificat com un Monument històric des de 1840 pel Ministeri de Cultura Francesa.[4] L'any 1938, el govern es va fer càrrec de la propietat. Forma part del conjunt de castells del Loira que van ser declarats Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 2000.[5] El Castell de Chaumont actualment és un museu i cada any acull un Festival del Jardí des d'abril fins a octubre on dissenyadors contemporanis de jardíns mostren els seus treballs en un jardí a l'estil anglès.[6]

Interior del castell Chaumont
Saló. 

Saló.

Taula del menjador. 

Taula del menjador.

La capella del castell. 

La capella del castell.

Escala de Chaumont. 

Escala de Chaumont.

Xemeneia d'una de les sales. 

Xemeneia d'una de les sales.

Detalls del castell Chaumont
Detall del pati interior. 

Detall del pati interior.

Vitrall amb Adam i Eva. 

Vitrall amb Adam i Eva.

Un dels tapissos de Chaumont. 

Un dels tapissos de Chaumont.

Ruggieri. 

Ruggieri.

Sòl de la sala del consell. 

Sòl de la sala del consell.

El vescomte era pare del famós Henri de la Tour d'Auvergne, fruit del seu segon matrimoni. [Jacques de Broglie, Histoire de château de Chaumont, collection Châteaux, décors de l'Histoire, Éditions Balzac, Paris, 1944, 240 p. + illustrations hors-texte.] Françoise Boudon, "La correspondance de Duban ou les trois humeurs de l'architecte", in Félix Duban: les couleurs de l'architecte, 1798-1870, Bruno Foucart, ed., 2001:9; M. Melot and J. Melet-Sanson, Le Château de Chaumont, 1980. Ministry of Culture database entry «The Loire Valley between Sully-sur-Loire and Chalonnes». Report of the 24th Session of the Committee. UNESCO. [Consulta: 9 març 2015]. Lloc web oficial.
Fotografies de:
Zones
Statistics: Position (field_position)
1453
Statistics: Rank (field_order)
76575

Afegeix un nou comentari

Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Seguretat
932475681Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 3319

Google street view

449.946 visites en total, 9.077 Llocs d'interès, 403 Destinacions, 40 visites avui.