Basílica Santuari de Nostra Senyora de Meritxell

La Mare de Déu de Meritxell és un santuari i una talla que es troben a la parròquia andorrana de Canillo, concretament al poble de Meritxell. L'arquitecte català Ricard Bofill es va encarregar de la construcció del nou santuari, que acull una mostra retrospectiva amb fotografies de diferents èpoques i la rèplica de la Mare de Déu, que segueix sent venerada.

Cada any s'hi fa un aplec, el 8 de setembre, festa nacional d'Andorra i cada any es reuneix al santuari una nombrosa concurrència, presidida pels representants dels coprínceps i per les autoritats andorranes. El juliol del 2014, el papa Francesc va atorgar al santuari la distinció de basílica menor. El santuari de Meritxell és una de les cinc basíliques menors del bisbat d'Urgell, amb Santa Maria (la catedral de la Seu d'Urgell), la basílica de Santa Maria de Valldeflors (Tremp), el santuari de Núria i el Sant Crist de Balaguer.

 Nostra Senyora de Meritxell

El santuari vell va desaparèixer totalment en un incendi que va tenir lloc la nit del 8 al 9 de setembre de 1972, després d'un dels aplecs que hom fa al santuari. Era un edifici del segle xvi d'origen romànic, on es podia trobar l'antiga imatge de la patrona d'Andorra, una talla romànica del segle xii que, pel calçat que duia, era popularment anomenada la Mare de Déu dels Esclops i que també fou destruïda en l'incendi. La imatge actual s'ha refet el més fidelment possible i es troba al nou santuari de Meritxell.

Segons una llegenda, la Mare de Déu de Meritxell es va trobar sota una gavarrera florida a poca distància del santuari, on ara hi ha un petit oratori. El 1873, el Consell General de les Valls va declarar per unanimitat patrona d'Andorra la Mare de Déu de Meritxell. El 8 de setembre del 1921 va ser solemnement coronada, i aquesta data va esdevenir la festa nacional andorrana. Cada any, se celebra un aplec popular al santuari, que acull també l'Aplec de les Parròquies Andorranes (Romiatge de les Parròquies Andorranes), el primer diumenge del mes de maig.

Així ho recull una de les estrofes dels diversos goigs que té dedicats:

"Per patrona us aclama
el Consell amb gran amor,
i entusiasmat proclama
que d'Andorra sou tresor.
Les Parròquies andorranes
vós, Reina, vulgueu guardar."[1]

 Restes del Santuari vell de Meritxell
«Goigs, poemes i pregàries a la Mare de Déu de Meritxell». [Consulta: 2015].
Fotografies de:
Albertsf1995 - CC BY-SA 4.0
Statistics: Position
8678
Statistics: Rank
3063

Afegeix un nou comentari

CAPTCHA
Seguretat
294618753Feu clic/toqueu aquesta seqüència: 7814
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.

Google street view

On puc dormir a prop de Basílica Santuari de Nostra Senyora de Meritxell ?

Booking.com
535.662 visites en total, 9.233 Llocs d'interès, 405 Destinacions, 389 visites avui.