Kaletez

Kaletez, i quajtur galette de sarrasin në frëngjisht, është një petull hikërror në bretonisht kuzhinë.

Sipas legjendës, petulla me hikërror lindi falë një gruaje Bretone që derdhi pjerrësi hikërror në një guralec të nxehtë në oxhak. Sasi të vogla poleni hikërror janë gjetur në tokat torfe të Brittany që datojnë në shekullin e 12-të

Bujqësia e hikërrorit u shfaq në Brittany në fillim të shekullit të 16-të: prodhimi i tij është i parregullt dhe i ulët, por nuk u taksua. Hikërror rritet në tokë të varfër dhe jopjellore dhe mund të korret tre muaj pas mbjelljes, duke i dhënë pseudonimin "bima 100 ditë". Midis shumë legjendave për Anne of Brittany, thuhet se ajo zhvilloi bujqësinë e saj. Aktualisht, prodhimi vendas i hikërrorit nuk mund të furnizojë 15000 tonët e konsumuar në vit në Francë, përgatitja e këtyre petullave me hikërror mbështetet në importet nga Kina, Polonia dhe Kanadaja. Ekziston një "tregues gjeografik i mbrojtur" për miellin e hikërrorit Breton dhe shoqëria "Blé noir Tradita Bretagne" përbëhet nga më shumë se 800 prodhues dhe rreth dhjetë mullinj për të promovuar përdorimin e miellit të hikërrorit (4000 ton në vit).

Destinations