Fondue

Fondue ( shqip: Fondy, Frëngjisht: [fɔ̃dy]) është një pjatë zvicerane e me djathë të shkrirë dhe verë të shërbyer në një tenxhere të përbashkët ( caquelon ose tenxhere fondyje ) mbi një sobë portative ( réchaud) ngrohet me një qiri ose llambë me vajguri dhe hahet duke zhytur bukën dhe ndonjëherë perimet në djathë duke përdorur pirunë me bisht të gjatë. Ajo u promovua si një pjatë kombëtare zvicerane nga Unioni Zviceran i Djathit (Schweizerische Käseunion) në vitet 1930 dhe u popullarizua në Amerikën e Veriut në vitet 1960.

Destinations